Recenze: NAJDI ODPOVĚĎ (Patrick Ness)

Dobrodružství Todda Hewitta pokračuje! 


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento titul



Nakladatelství Slovart - #Booklab od roku 2018 vydává druhé vydání trilogie Nespoutaný Chaos, které napsal věhlasný zahraniční autor Patrick Ness. Určitě znáte Volání netvora - Příběh života, které bylo i zfilmované a nejednoho čtenáře přimělo k zamyšlení i slzám. Stejně tak zapůsobilo i Něco víc, Nejdelší den Adama T. a moje srdcovka My ostatní tu prostě žijeme. V roce 2018 vyšel první díl série s názvem Hlas nože, pokračováním je nynější novinka Najdi odpověď. 

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se prvního dílu.


Osobitý styl psaní v ich-formě dokresluje tajemné a originální vyprávění z úhlu pohledu ústřední postavy Todda Hewitta, se kterým jste se seznámili v prvním díle. Od té doby se toho opravdu mnoho změnilo a dramatický příběh začal nabírat na obrátkách. I tentokrát nahlédnete do mysli nejen Todda, ale i Violy. 

Todd Hewitt nemá svého nejlepšího psího kamaráda a ztratil i Violu. Padl do zajetí a tak už od prvních stran zažíváte s Toddem nepěkné okamžiky, kdy pořádně dostává do těla. Po Viole ani památky, ale za to se jeho stínem stává Dave, starostův syn. Ukazuje mu, že realita může být ještě děsivější, než si mladý Todd kdy dokázal představit. Otevírá se zapovězená komnata a na řadu přichází nová a šokující odhalení! 

U charakterů je vidět určitý vývoj. Už odrostli svému dětství a naivním představám. Jsou o to více schopní postavit se čelem drsným situacím, které nastávají. 

Dějová linie je plná nečekaných zvratů a silného napětí. Nejedná se o nic oddechového, takřka pořád se před vámi odehrávají dramatické scény, u kterých někteří čtenáři budou lapat po dechu. Patrick Ness přitvrdil a někdy jsou scény docela dost brutální, což se nemusí líbit citlivějším milovníkům knih. 

Šokující informace se odhalují postupně. V prvním díle se Patrick Ness uchýlil v netradičnímu a ryze účelovému utajování faktů, které ne všem čtenářům přišlo vhod. Hrdina už dané informace věděl, ale čtenář byl účelově napínán a to ne každému sedí. I v tomto bodě se kniha podobá té první, avšak už ne v tak cíleném a násilném směru. Odhalování nových informací působí o něco přirozenějším dojmem a hlavně je kniha natolik akční, že opravdu není čas si pořádně ani vydechnout a už se vezete na vlně neznámá, takže vám to ani nepřijde. 

Ačkoliv se jedná o young adult, tak Patrick Ness neváhal a ztvárnil poněkud tvrdší, ale kvalitní příběh, který působí napínavě a tajemně. Nejedná se o žádné oddechové čtení. Sám autor si dal na propracovanosti světa záležet a je tedy potřeba znát i fakta z prvního dílu. Nelze číst druhý díl jako samostatný román. 

Závěr vygradoval a autor si opět skvěle připravil půdu na finální třetí díl. U prvního románu byla navíc povídka a můžete se na bonusový příběh Širé, širé moře těšit i v tomto případě. Jedná se o doplňující povídku, která vám zas o něco víc ozřejmí Toddovo dobrodružství. Nahlíží totiž o třináct let zpět... 

Neotřelé a originální fantasy bych doporučila spíše čtenářům akčních a dramatických sci-fi young adult, kterým nevadí tvrdší přístup. Je poznat, že Patrick Ness je Pan spisovatel a dokáže si získat svým propracovaným fantasy světem spousty fanoušků. 

Co na Najdi odpověď říká Chensie? Není to klasické čtení, na které jsem od Patricka Nesse zvyklá. Mými srdcovkami jsou spíše My ostatní tu prostě žijeme, což je naprosto fantastické svým ztvárněním. Něco víc, které má báječnou myšlenku i příběh a samozřejmě Nejdelší den Adama T., který mi také vyrazil dech. Trilogie Nespoutaný Chaos není napsána přímo pro mě, ačkoliv oceňuji kvalitu čtení a Todda Hewitta jsem si oblíbila. To tajemství je lákavé, ale prostředí i námět, ač je originální, mi nesedl tolik jako jiná díla. Jako začínající čtenářka sci-fi jsem ohledně tohoto žánru vybíravější. Přesto se však těším na závěrečný díl, protože musím vědět, jak to s Toddem dopadne a držím mu pěsti. 

Anotace: 
Todd se probouzí jako vězeň v Novém Prentisstownu, který padl do rukou diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola se ocitla v zajetí, a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který od války s domorodci vyzradí každou myšlenku. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak zkrotit nejen svůj Hluk, ale i Hluk svých pochopů.

V druhém díle trilogie se z nepřátel stávají přátelé, z přátel nepřátelé, a čtenáři se bude opět svírat žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by mu nikdy předtím ani nepřišly na mysl, a začíná tak ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru dobrý. Dokáže v této zkoušce obstát a vyjít z ní nezlomený? Ale hlavně: najde svoji Violu?

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Žánr: Sci-fi, Young adult
Ze série: Nespoutaný chaos (2)
Počet stran: 
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.