Recenze: JSEM HOLKA. CO S TÍM? (Holly Bourne)

Emotivní a inspirující čtení!



U nakladatelství Slovart - #Booklab vychází young adult, které jsou velmi neobvyklé, osobité a hlavně podnětné. Trilogie Být holka je dřina je velmi inspirativní a skrývá v sobě hluboké poselství. Ani třetím dílem Holly Bourne nesnížila laťku, ale naopak ji opět zvedla.

V první díle s názvem Už jsem normální?!? jste se seznámili s trojlístkem - Lotte, Amber a Evie, která byla ústřední hrdinkou onoho příběhu. Jako hodnotné téma se mimo feminismus řešila také obsedantně kompulzivní porucha, se kterou hrdinka bojuje... 

Potýká se s ní i v pokračování Je tohle láska?, kterému vévodí vysoká zrzka Amber. Ta je na první pohled veselá a hlučná, ale na druhý se ukazuje její nejistota a především problémy s matkou...



Finální díl Jsem holka. Co s tím? už tušíte, že se týká právě Charlotte. Té Lottie, která po dva romány působila ztřeštěně a svobodomyslně. Nevázala se a užívala si života. Na tváři vždy výrazné líčení a úsměv. Konečně se odkrývá její osobnost, která opravdu působila nápadně a jako pohodářka, ale teď máte možnost vidět do její mysli...

Vypravování v ich-formě vám Lottie přibližuje opravdu autenticky. Působí na vás silné emoce. Prožíváte činy i myšlenky a zkrátka za touhle vyšinutou holkou stojíte, ač jste si jistí, že to nejspíš trochu přehání. Stejně tak ji podporují i její dvě nejlepší kamarádky Amber a Evie. A nejen ony!



 Charaktery jsou od prvního dílu opravdu živé a věrohodné. Holly Bourne se po celé tři díly daří své hrdinky velmi silně a přirozeně vykreslit a ačkoliv se vyvíjejí, jsou to stále ty staré dobré feministky, které jsme si tolik oblíbili. 


Mezi podstatná témata se i v tomto románu, stejně jako v předchozích, řadí přátelství. Neobyčejné, laskavé a podpůrné přátelství, které ve vás zanechá dojem. Jako další také láska - ačkoliv se jedná spíše o doplněk knihy, bez tohoto prvku by to nebylo ono. Mladé dívky prostě prožívají románky a Lottie není výjimka, i když patří do Klubu starých pannen. Mezi vážné a podstatné náměty patří samozřejmě a neodmyslitelně feminismus, jelikož tohle je inspirativní trilogie založená na feminismu, a také sexismus! 

Vše se točí kolem závažného problému, kterým se stane sexuální obtěžování. Už na začátku si Lottie projde obtížnou situací, se kterou není snadné se vyrovnat. Jak se vám autorka v doslovu Dopis od Holly svěřuje, scéna je založený na skutečné události, který si sama prožila! Opravdu působí věrohodně a upřímně, o to více čekáte, co na Lottie... sklopí hlavu anebo vyrovná účty? To by nebyla Lottie, kdyby se schovávala. Díky nepříjemnému prožitku založí projekt Vagilantka. Právě proto je kniha dělená nikoliv na části, ale týdny.


Začátek knihy je akční a dynamický, ačkoliv druhá polovina děje, kdy se skutečně kola osudu začnou otáčet a Lottie se najednou musí vyrovnávat s nečekanými ohlasy i nenávistí, je mnohem dramatičtější. Opravdu napínavé drama na konec se zjemní a dovede vás až k zamyšlení nad svým životem a pokud jste to doposud nezpozorovaly, tak autorka zvýrazní další podstatné téma, kterým je touha změnit svět k lepšímu... 

Ačkoliv závěrečný román je trochu ztřeštěný a vyšinutý, hodí se to. Je osobitý stejně jako ústřední postava a vše je díky tomu také tak dokresleno. Samozřejmě je pochopitelné, že jako dívčí ya má určité procento pohádkovosti, které je prostě neodmyslitelné, ale jelikož je titul tak silně emotivní a inspirativní, snadno vás obloudí svým propracovaným námětem. 

Autorka vás celou trilogií inspiruje k tomu, abyste se pokusili změnit svůj kousek světa. A pokud máte chuť zkusit změnit celý svět, proč ne. Stačí mít podporu přátel, dobrý nápad a nebo jen správné myšlenky a žít podle toho. Řekla bych, že v tomto díle vás k tomu vyzývá nejvíce. V závěru dodává spousty naděje a sil na takové změny. Pročtete si také kapitolu Jak se stát feministkou, kde se dozvíte zajímavosti a možnosti, jakým způsobem se zapojit. Také dodává Seznam literaturx pro Klub starých pannen a Tipy na diskuzi pro Klub starých pannen. Po dočtení si mnozí čtenáři v zahraničí založili svůj vlastní klub, ve kterém debatují, smějí se a podporují se ve věci, které věří. Knih, které lidi spojují tímto krásným způsobem, je opravdu málo. Tím kýženější se pro mě trilogie stala a věřím, že si získá i vás.


Jsem holka. Co s tím? si nejspíš nepřečtou muži, protože upřímně... Kniha je plná ryze ženského humoru, který by pánové zřejmě neocenili, a také feministických myšlenek. Za to ženy různého věku věřím, že ocení celou trilogii a nejenže si užijí srdečný literární zážitek, ale také získají mnoho podnětů k zamyšlení a třeba... třeba změní svůj svět. 

Co na titul říká Chensie? Já bych nakladatelství Slovart - #Booklab chtěla strašně moc poděkovat za vydání trilogie Být holka je dřina. Byla to velmi krásná četba, která mi toho spousty dala. A ačkoliv feminismus není mým tématem, dokázala mi otevřít oči a pomoci se na svět zahledět zas jinak. Já bych tyto tři skvosty dávala číst povinně, protože ač je to ya, poznáte mnoho neobyčejných myšlenek a námětů. Musím říct, že mě osobně tituly i dojaly a je mi moc líto, že už je konec. Rozhodně jsem je nečetla naposledy, protože Evie, Amber a Lottie se staly nejen knižními hrdiny, ale při čtení i mými kamarádkami. Nemít svou sokyni a spřízněnou duši Wish Sue, nejspíš bych také založila klub, protože přátelství a podpory ve stejné věci není nikdy dost. :)

Anotace: 
Středoškolačka Lottie má plán. Odmaturuje se samými jedničkami, dostane se na Cambridge, stane se předsedkyní vlády, změní svět! Jenže když ji cestou do školy na ulici obtěžují dva dělníci, uvědomí si, že svět je potřeba začít měnit hned. A tak přijde s novým plánem: založí si vlog, pomocí kterého začne bojovat s všudypřítomným sexismem. Pomáhají jí nejen nejlepší kamarádky Evie a Amber, jejichž příběhy vyprávějí první dva díly série, ale taky nadějný filmař Will. Ten jí sice zpočátku úplně do oka nepadne, ale čím víc času spolu tráví, tím víc oba zjišťují, že protiklady se přitahují. Třetí díl série pro holky, které chtějí změnit svět.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult
Ze série: Být holka je dřina 3.
Počet stran: 423
Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Mě osobně se tyhle knížky moc líbily. Líbí se mi hodně výrazná osobnost Lottie a že se ta holka nebojí se výrazně líčit a je taková svobodná :) Já sama bych se chtěla takhle cítit, zajistí třeba na make-up do nějakého takového salonu a pořádně to roztočit ;) Každopádně děkuji za tuhle knižní řečený. Ráda jsem si na čtení téhle knížek zavzpomínala.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.