Recenze: MĚSTO NEBESKÉHO OHNĚ (Cassandra Clare)

Neskutečné finále!


Finální díl ságy o lovcích stínů s názvem Nástroje smrti už také vyšel ve druhém vydání u nakladatelství Slovart - #Booklab. Nezoufejte, autorka si už připravuje půdu pro volné pokračování série s názvem Temné lsti. Prozatím u #Booklab vyšly první dva romány: Paní půlnoci (recenze) a Pán stínů (recenze). Oba tituly jsou stejných, nádherných, originálních, kreativních a blyštivých ilustrací, kterým nelze odolat. Hra světla a temnoty, pableskování jako by se vnitřní svět toužil rozkládat i v naší realitě... už na první pohled silné a co teprve, když tituly otevřete... 

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se předešlých dílů.


A je to tady. Nevím, jak vy, ale já to  očekávala už od prvního dílu. Je válka. Do tragického střetu, kdy Nebe a Peklo jde proti sobě, jsou vtažení i naši oblíbení hrdinové. Dramatické scény, zvraty, akce, u kterých tajíte dech. Tomu říkám to správné napětí. Ne, že by v předchozích dílech nebylo, ale v tomto případě je poslední díl opravdu tím gradujícím a nejvíce dramatickým ztvárněním světa, který Cassandra Clare vymyslela. 

Znovu se v er-formě odehrávají životy, které vám během čtení přirostly k srdci. Je těžké pohlížet na to, co se jim děje. Ztráty jsou na všech frontách a není snadné smířit se s myšlenkou, že Nástroje smrti prostě končí a vy se se svými oblíbenci vidíte anposledy... 

Naštěstí už jste narazili na Emmu, která se stala novou hrdinkou Temných lstí a nepochybně vykročíte okamžitě za ní, protože díky ní se znovu ocitáte ve světě lovců stínů, jež máte tak rádi. 

Během čtení všech dílů jste si, stejně jako já, na lehce těžkopádnější a více popisný styl psaní zvykly. A tak, ačkoliv kvůli tomu není děj vždy dynamický, vám i přesto přišel ostrý a rychlý, maximálně čtivý, protože vás pohltily osudy i zvraty. 

Je vidět, že autorka má v rámci žánru young adult vše zajímavě promyšlené a po celou dobu vám podává tak silně neotřelé a originální dobrodružství, až tím své čtenáře překvapuje. Kam až sahá její fantazie? Těžko říct, protože to, co předvedla v posledním dílu a v celé sérii potažmo, bylo prostě neskutečné. 

Troufám si tvrdit, že nejvíc na vás zapůsobí závěr... Nejenže je připravená živná půda pro Temné lsti, ale ke všemu se koná dojemné loučení. Jestli vám něco během čtení vzalo srdce (a že určitě vzalo), tak máte možnost se znovu nadechnout, alespoň v jednom případě. Dojemné rozloučení se možná u citlivějších čtenářů neobejde bez slz, ale rozhodně díky tomu víte, že to všechno stálo za to! Nelze než poděkovat. Klobouk dolů za fantastickou show..

Co na titul Město nebeského ohně říká Chensie? Musím se přiznat, že jsem se sérii bránila, protože jsem z počátku byla nejistá z autorčina stylu. Během čtení jsem si ovšem velmi rychle zvykla a pak už jsem díly doslova hltala. Líbil se mi svět, který Cassandra Clare vymyslela, doslova jsem si ho zamilovala. Takže i pro mě byl poslední díl nejpůsobivější a zřejmě jsem si ho užila nejvíc, i když mi bylo líto, že to originální dobrodružství končí. Stálo to za to! 

Anotace: 
V šesté knize série Nástrojů smrti, ve Městě nebeského ohně, jsou Clary, Jace a jejich přátelé neúprosně vtaženi do války, která proti sobě staví Nebe a Peklo, anděly proti démonům. Do války, která hrozí zničit celý náš svět, pokud ji lovci stínů nedokáží zastavit.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Vydání: Druhé
Žánr: Young adult, Fantasy, Paranormal romance
Ze série: Nástroje smrti (6.)
Počet stran: 630
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.