Recenze: KRÁLOVNA POVĚTŘÍ A TEMNOTY (Cassandra Clare)

Velké dramatické a emotivní finále! 


 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab


Chci zakoupit tento titul!


Americká spisovatelka Cassandra Clare se specializuje na young adult fantasy, přičemž nejspíš každý zná její ságu Nástroje smrti, ke které jako spin-off spadá trilogie Temné lsti. První díl Paní půlnoci  (recenze) nás přivádí zpět do světa lovců stínů, kde jsou ústředními hrdiny ti, s nimiž jsme se seznámili v Nástrojích smrti. Pán stínů (recenze) byl velmi dramatickým počinem a není divu, že se všichni těšili na velké finále, které se odehrálo právě v tomto románu! 

Ačkoliv Nástroje smrti mají v České republice celkem tři vydání, přičemž nejnovějším je právě vydání Slovart - #Booklab s blyštivými knižními obálkami a velmi autentickými ilustracemi vždy nějaké ústřední postavy. Tím si vás knihy získají na první pohled, protože ta neotřelost a originalita z nich přímo sála. Nejinak tomu je i u Temných lstí, které u #Booklab vyšly v prvním vydání a díky obdobným zářným knižním ilustracím spadají do ságy lovců stínů naprosto úchvatně. Co se týče ilustrací, tak nejvíc nejspíš zapůsobí právě obálka tohoto dílu, protože na první pohled je velmi poutavá, nepřehnaně pestrá a vnímáte z ní onu okouzlující moc. 




Než se pustíte do čtení Královny povětří a temnoty, tak bych doporučovala přečíst si alespoň předchozí díly trilogie Temné lsti, pokud Nástroje smrti už nestíháte číst znovu. Bez znalostí a připomenutí předchozích dílů se budete nadbytečně ztrácet a neužijete si propracovaný koncept, na kterém si autorka dala záležet. 

I když se jedná o žánr young adult fantasy, ve kterém někteří autoři slevují na kvalitě, tak Cassandra Clare je jednou z těch, kteří si dávají opravdu záležet. Vše má propracované, promyšlené a doladěné do samotného detailu natolik, že vás dobrodružství opravdu dokáže snadno okouzlit. Originální svět Lovců stínů má pevné základy a je velmi šikovně podaný, takže jeho charakteristiku oceníte. Především v pokračování, kde jej poznáváte z jiných stránek, jako v tomto případě. 

Předchozí díl skončil opravdu bravurně. V Královně povětří a temnoty už je klid a sčítají se ztráty. Vítá vás nostalgie a pocit zoufalství, nejen proto, že je vám jasné, že tímto dílem se s lovci loučíte, ale také proto, že i oni se loučí... Na začátku vás čekají dva formální pohřby, které nenechají nikoho chladnými. A od toho se odvíjí dějová linie dál, řešíc další nesnáze a problémy, které započali už v předchozích dílech a čekali na své finále. Znovu se ocitáte ve světě, kde hrají prim nástroje smrti... 

Znovu se setkáváte s rodinou Blackthornových, jak vám sděluje i anotace. Ústředními postavami jsou Julián a Emma, ale svůj prostor dostává také Tiby a Kid, Jace, Ash a další, na které nedáte dopustit. 

Pro některé čtenáře jsou nejpůsobivější velmi živě a uvěřitelně zobrazené mezilidské vztahy, týkající se přátelství, lásky, ale i zvláštních pout, která poznáváte čistě jen ve světě lovců stínů. Na tomto prvku si autorka opravdu dala záležet a snad i kvůli ní a kvůli rozvláčnému vypravování v er-formě je dobrodružství zdlouhavější, na což si někdo musí zvykat a jiný to naopak přijímá pokojně. Jelikož se jedná o třetí díl spin-off pokračování, předpokládám, že s autorčiným stylem jste už obeznámeni a nedělá vám žádný problém. 

Co se týče zápletky, obsahující napětí a nebezpečí, tak dle mého prostě vše vrcholí. Všechno, co se nasčítalo od začátku až do konce, máte před sebou a problém získává silné obrysy. V případě, že jste detailisti a máte příběhy v živé paměti, oceníte, že autorka si na maličkosti vzpomíná a dokáže je využívat ve svém příběhu. 

Závěr, kterému předcházelo opravdu velkolepé dobrodružství, je velmi emotivní. Nejen proto, že se jedná o finální díl, ale také pro to, co autorka všechno zobrazuje. Ukazuje, jakým směrem se vydávají vaši oblíbení hrdinové, navazuje na mnohá překvapení, jež se během té dlouhé a krásné cesty odehrála, a dává vám možnost se rozloučit a poznat, jak asi bude vypadat jejich další život. Chápu, že loučení je těžké, i pro mě bylo, protože takto promyšlenou a fantastickou sérii už jen tak neobjevíte. Je jedinečná a dokázala vás pohltit natolik, že citlivější čtenářky možná uroní i slzu. 

Samozřejmě knihu doporučuju! Nečetli jste? Přečtěte si. Ač je autorčin styl dost osobitý a je potřeba si zvyknout (já si dokonce zvykala po několik dílů), tak to stojí za to. Zamilujete si svět lovců stínů a věřím, že stejně jako já mu podlehnete. 

Co na titul říká Chensie? Upřímně, neužila jsem si ho tolik, protože jsem neměla čas vracet se k předchozím dílům a musela se spoléhat jen na to, co si pamatuju. Na mě působil jako skutečná dlouhá etapa života mých oblíbených hrdinů a i když je vážně hodně obsáhlý, tak prostě... bylo smutné být na konci. Rozhodně mám v plánu si znovu přečíst všechny romány, týkající se světa lovců stínů, tedy Nástroje smrti a poté Temné lsti a užívat si každou minutu! Protože tohle je svět, který jsem si zamilovala, i když bych to nikdy nečekala. Klobouk dolů za úžasné finále a prakticky celou skvělou ságu! 


Anotace: 
Po dramatických událostech Pána stínů hrozí lovcům stínů občanská válka. Rodina Blackthornových se ocitá přímo uprostřed konfliktu, který by mohl roztrhat svět na kusy. Zatímco se mladší sourozenci Blackthornovi vracejí do Los Angeles, aby se tam pokusili vypátrat příčiny záhadné nemoci kosící rasu čarodějů, Julián s Emmou musejí podniknout nebezpečnou misi do říše sličného lidu a získat Černý spis mrtvých. To, co na dvorech odhalí, by však mohlo zničit celý svět a otevřít cestu k temné budoucnosti, kterou si do té chvíle nedokázali ani představit.

Nakladatelství: #Booklab
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, young adult
Počet stran: 726
Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Mně by se nejspíš nechtělo do nějaké nové série, byť na tuhle jsem slyšela docela chválu. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.