Recenze: TÝNA A BZUK - PŘÍPAD UJETEJCH ROBOTŮ (Liam O´Donnell)

Týna a Bzuk podruhé a znovu bodují! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!


Dvojice spisovatel Liam O´Donnell a ilustrátor Mike Deas znovu útočí na dětské čtenáře svým v České republice nejnovějším počinem, který vyšel u nakladatelství Grada - Bambook. První zpola románový a zpola komiksový díl dětské dobrodružné fantasy série Týna a Bzuk - Případ splašeného slizu (recenze) si malé i větší čtenáře (a mnohdy i rodiče při předčítání) velmi získal. Konečně nastal čas pustit se do pokračování! 


Dobrodružství se odehrává v ich-formě z úhlu pohledu zábavného a chytrého goblina Bzuka, se kterým se děti rozhodně nenudí. Tento hrdina je prostě správný kluk, který se ničeho nezalekne a nebojí se vyřešit záhady i případy, ze kterých příjemně mrazí. V patách je mu jeho pomocnice a kamarádka Týna, která je nejen trollí kutilkou, ale také šikovnou detektivní pomocnicí. Příběh těchto dvou hrdinů rozhodně není běžný, protože ani oni nejsou obyčejní.

 

Zatímco v prvním díle vás autor s hrdiny krátce seznamoval, tak v tomto případě skáčete rovnýma nohama do nebezpečí. A to doslova, protože po Bzukovi jde robot a chce ho rozmačkat! Ale nebojte, i tak se vám Bzuk připomene a neopomene ani svou kamarádku Týnu. Čeká na ně totiž nový případ, který se tentokrát týká, jak už je z názvu zřejmé, právě robotů. 

Stejně jako v předchozím díle, tak i tato knižní novinka je doplněná o komiksové pasáže. Ty dolaďují příběh a vytváří tak něco naprosto nového a neobvyklého. Na literární scéně narazíte na velmi málo titulů, které jsou zpola beletrií a zpola komiksem, ale Liam a Mike se toho nebáli a posunuli tak příběh Bzuka a Týny na vyšší level. Kreativní zpracování učaruje nejen dětem, ale i dospělým, takže si snadno vychutnáte propracované ilustrace, ve kterých se Mike Deas zaměřil na tentokráte fialovou barvu. Je originální, že každá kniha má své vlastní barevné zaměření a tím se stává ještě osobitějším dílem.

 

Dějová linie potěší především čtenáře základní školy druhého stupně, ale při předčítání a prohlížení obrázků si na své přijdou i mladší čtenáři. Knihu jsem četla se  svým pětiletým synem, který byl stejně jako já na trní a nedočkavě toužil rozluštit záhadu. Je tedy vidět, že děj není nijak zbytečně složitý a komplikovaný, ale přesto děti zaujme a nechá je tápat a pátrat spolu se sympatickou detektivní dvojicí. 

Vsadit děj do fantasy světa je doslova kulantní, protože tak k sobě připoutá nejen snílky, ale i ty, kteří chtějí něco reálného. Ač je svět totiž plný fantasy hrdinů, tak přesto působí reálným dojmem, má známé základy a nevybočuje natolik, aby čtenáře odvedl od skutečného světa. Ba naopak se mohou s některými hrdiny ztotožnit, protože ústřední hrdina také chodí na základní školu, přesněji do čtvrté třídy, a potýká se jinak s obdobnými problémy jako děti, jen je jeho detektivní a fantastický svět mnohem lákavější a tajemnější, plný napětí. 

Napínavé dobrodružství, příhodně promyšlené a opravdu milé, končí po sto šedesáti devíti stranách, u kterých se cíloví čtenáři mohou chvět napětím, ale trochu i strachem. Autor stejně jako v předchozím díle navozuje odlehčenou strašidelnou atmosféru, která nemá vyvolávat noční můry, ale spíše příjemné mrazení.

 

Druhý díl Bzuka a Týny je naprosto báječný, stejně jako předchozí titul. Sérii mohu s radostí doporučit malým detektivům, kteří se chtějí trošilinku bát a touží nakouknout do fantasy neotřelého světa, vnímat napětí a oddechnout si na chvíli od reality. Příběh je dostatečně dlouhý, aby děti nezatěžoval a přitom se jim lehce četl a bavil je. S ohledem na ilustrace a vypravování v ich-formě z úhlu pohledu chlapce/goblina Bzuka je kniha cílená spíše na malé čtenáře, ale nevidím důvod, proč by se nemohla líbit i malým čtenářkám. 

Co na titul říká Chensie? Vím, že nejsem cílová čtenářka, ale zamilovala jsem si propojení textu a komiksových pasáží. Je to neotřelé. Navíc Bzuka si nelze nezamilovat. Je to šikovný hrdina, který spolu s Týnou zažívá opravdu úžasné dobrodružství a jejich detektivní pátrání tak děti (a dospělé) fakt baví. Jsem moc ráda, že autoři podléhají své múze a vytváří kvalitní a zábavné čtivo, které si se synem vážně užíváme. 


Anotace: 
Nikdo nevyřeší divnej případ líp než trollí kutilka Týna a gobliní detektiv Bzuk!

Blížící se Mistrovství bojových robotů děsí tajemný hacker zvaný Kodex. Jestli mu starosta Kruťas neustoupí, hrozí všem příšerkám Lavinové hory strašný osud. Nejlepší čmuchalové základky Štěrkokydy, Týna a Bzuk, se musí utkat s nebezpečnými bojovými roboty i žravými knihami, aby vyřešili tenhle ujetej případ a zachránili město před hodně vzteklým démonem.

Ale kdo zachrání Týnu a Bzuka před útokem přerostlé hromady domácích úkolů?

Nakladatelství: Grada - Bambook
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, pro děti
Ze série: Týna a Bzuk
Počet stran: 176
Vazba: pevná

1 komentář:

  1. O Týně a Bzukovi jsem teda ještě neslyšela, ale vypadá to jako zajímavý tip pro mou sedmiletou sestru, díky! :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.