Recenze: POSEDLOST (J. R. Ward)

Ohnivá show 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet


Chci zakoupit tento román



Americká spisovatelka J. R. Ward, vystupující také pod pseudonymem Jessica Bird, je opravdu spisovatelka s velkým S. Jen u nás autorce vyšlo prozatím třicet šest knih a nakladatelství Baronet plánuje vydat i další její romány! Určitě ji znáte jako autorku báječné série Bratrstvo černé dýky, která čítá již sedmnáct knih a posledním dílem je prozatím nejnovější titul Baronetu s názvem Spasitel. Dále kupříkladu série ze světa zámožných Králové bourbonu nebo spin-off Bratrstva černé dýky - Odkaz černé dýky. Nesmím opomenout ani sérii Padlí andělé, jejíž jeden román má shodou okolností stejný název jako nynější novinka a první díl nové série v jednom. Firefighters začíná tedy ohnivou posedlostí a je ji radost číst! Ráda vám ji představím blíž. 


J. R. Ward se specializuje na velmi osobitý styl psaní v er-formě, který je nejvýraznější a nejpropracovanější s ohledem na nápaditost nejspíš nejvíce v sérii Bratrstvo černé dýky. V tomto případě se čtenáři s některými obraty, jež znají ze své oblíbené série, setkávají, ale přesto tyto drobné odkazy neodvádějí pozornost od stávajícího děje a báječné atmosféry reálného příběhu, točícího se kolem amerických hasičů. 

Anotace vám příběh jemně shrne, ale na vše vás připraví začátek. Celkem šedesát osm stran jsou vlastně úvodem, jelikož se dovídáte, jaké drama změnilo ústřední hrdince život. Nutno podotknout, že autorka se svými hrdiny v rukavičkách nikdy nezachází, a tak i v tomto případě zobrazuje realitu surově a upřímně takřka až na dřeň. Anne se musí dostat z pekla, do kterého se vlastní vinnou dostala a nevyvázne bez újmy. Navíc nelítostná masa betonu a železa dopadne i na Dannyho, prvotřídního hasiče, který následkem toho ztratí pud sebezáchovy a poté, co se Anne pokouší uspět v novém zaměstnání vyšetřovatelky požárů, se on zřejmě pokouší spáchat sebevraždu v ohnivém pekle. Ani jeden to nemá jednoduché. 

Úvodní scéna končí a vy se ocitáte v ději o deset měsíců později, po rekonvalescenci. Anne se snaží uspět v nové práci a zrovinka první den se jí moc nedaří. Ale za to si najde nového kamaráda a snaží se ze všech sil nemyslet na minulý život, který musela opustit. Ráda byla hasičkou, ale je čas jít dál a tak bojuje a nevzdává se... 

Danny Maguire, přezdívaný Dannyboy, uvízl na mrtvém bodě a hrozí mu nejen vyhazov od hasičů, ale dokonce i smrt, protože naprosto šíleně riskuje. A pokud není v práci, opíjí se do němoty. Je na čase, aby se jeho život změnil, jenže to není tak jednoduché... 

Autorka psát umí a nejen to, dokáže vytvořit živé a upřímné charaktery, které mají svou uvěřitelnou minulost, přítomnost i budoucnost. Stejně jako vždy jde do hloubky a tak se o hrdinech dozvídáte i podstatné milníky, které je minuly a ovlivnily. Jejich minulost se objevuje ve střípcích a postupně dolaďuje celou mozaiku postavy. Radost si o nich číst. Samozřejmě se nejedná pouze o hlavní postavy, i vedlejší dostávají svou podobu a dokážou vás snadno okouzlit a navnadit na svůj vlastní příběh. 

Dějová linie je jako vždy komplikovaná a promyšlená. Obsahuje dva úhly pohledu, takže prožíváte zoufalství a beznaděj s Dannym, který se zuby nehty drží života mezi živými, a stejně tak bojujete spolu s odvážnou Anne, která se nehodlá nikdy vzdát. Poznáváte dva hasičské útvary, které se svým způsobem proplétají a setkávají, a narážíte na Anne, když dělá svou práci a vyšetřuje požáry, zatímco Danny s ohněm bojuje a doslova si s ním zahrává. K tomu všemu patří nejen závažnější témata, kdy uatorka dodává náhled na práci hasičů, ale také vidíte tuto práci z druhé strany, kdy v období klidu přichází na řadu vyšetřování požárů. Ovšem jedná se o hasiče, pocházející z Massachusetts, přesněji New Brunswick, takže nemohu říct, jak dalece jsou autorčiny znalosti autentické. Nicméně jelikož vím, že si J. R. Ward vždy dělá rešerše, tak určitě nepolevila ani tentokrát. 

Knihou vás provází také detektivní zápletka, kterou se snaží vyřešit nejprve Anne, jež na daný problém narazí. Pomáhá jí v tom Danny, ale později se rozjede směrem, který ani jeden nemá šanci ustát. Jde totiž o život a Anne by od toho měla dát ruce pryč! 

To by nebyla J. R. Ward, aby si pro své čtenáře nepřipravila žhavou milostnou romanci, jež řádně hýbe dějem, ale přesto není tím nejpodstatnějším. To potěší náročnější čtenáře, kteří nechtějí obyčejný erotický román, ale něco víc! Danny je sexy potetovaný hasič s výbornou fyzičkou a okouzlujícím charakterem. Anne se drží, ale copak mu lze odolat? Určitě si užijete vhodně sepsané žhavé scény, kterých není tolik, aby zahltily a narušovaly děj. 

Někteří čtenáři si indicií všimnou a tak si dají dvě a dvě dohromady. V závěru tedy touží po rozuzlení a hádají, zda se jim podařilo jít po správné stopě. Někteří budou překvapení více, jiní méně. Záleží na vašich dedukcích. Já jsem tomu pořád nemohla uvěřit. Závěr je výtečný, spletitý a promyšlený. Snadno vás J. R. Ward ohromí. 

První díl hasičské série je skutečně terno! Žhavý jako oheň, sálají z něj emoce a reálný příběh, který je radost číst. Jestli ještě nejste fanoušky J. R. Ward, tak se jimi určitě stanete. Rozhodně doporučuji! 

Co na titul říká Chensie? Byla jsem hodně zvědavá a natěšená a autorka moje očekávání jen vyburcovala. Bylo mi jasné, že s J. R. Ward nemůžu sáhnout vedle! Čtení jsem si moc užila, doslova jsem knihu zhltla. Samozřejmě, protože jsem milovnice fantasy, tak Bratrstvo černé dýky nepředčila, ale přesto je skvělá a já bych si moc ráda přečtla i další díly této ohnivé série, která se brzy stane posedlostí i pro vás! 


Anotace: 
Anne Ashburnová je posedlá trpkým odkazem vlastní rodiny, vzpomínkami na své náročné povolání hasiče, Dannym Maguirem, svým bývalým kolegou a bouřliváckým členem protipožární jednotky, i svým novým případem, při němž se utká s nelítostným žhářem.
Umíněná a neohrožená Anne zbožňovala vzrušení ze zápasu s ohněm, kdy ve snaze vydat ze sebe to nejlepší často pokoušela osud i své vlastní možnosti. Zbrklé rozhodnutí při požáru skladiště však změní celý její život a Anne je nucená hledat nejen novou práci, ale i sama sebe.
Otřesená a duševně zlomená Anne bez nadšení přijme místo vyšetřovatelky požárů, které je jen slabou náhradou její někdejší, adrenalinem nabité profese. Nevěří, že v sobě znovu dokáže probudit onu všestravující vášeň pro své povolání – dokud nenarazí na sérii podezřelých požárů, jež pustoší její milované městečko.
Danny Maguire je prvotřídní hasič, dokonce nejlepší v celém okrese, avšak psychicky zdevastovaný svou osobní životní krizí. Ignoruje příkazy nadřízených a riskuje víc než doposud, jako by toužil po smrti. Svůj postoj však přehodnotí poté, co se znovu setkává s Anne a společně s ní se vydává po stopě žháře. Danny je víc než vítaným rozptýlením a Anne se díky němu pouští do vyšetřování s někdejší vervou a nadšením. Možná i proto bere na lehkou váhu varovné signály i fakt, že podezřelý neváhá odstranit každého, kdo mu stojí v cestě…

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2019
Žánr: romány pro ženy
Ze série: Firefighters 1. 
Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Hodně jsem se u této autorky zasekla a mezitím vyšlo tolik nových knih a dílů, musím vše dosehnat a pokročit :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.