Recenze: KDO UKRADL ZELÍ (Stanislava Reschová)

Zábavná a naučná detektivka pro děti! 

 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Máte-li v oblibě knihy pro děti, které v sobě mají ponaučení, zábavu i naučné kvízy, tak jistě znáte spisovatelku Stanislavu Reschovou. Ta u nakladatelství Portál vydala již několik hodnotných publikací pro děti, které dětem předají víc než jen hezký příběh. Já už jsem vám představovala tyto knihy...




Vypravování se odehrává v er-formě a představuje vám svět lesních zvířátek, který nepostrádá atmosféru. Autorka psát umí a tak vtáhne děti lehce do děje a seznámí je s ústředním hrdinou zajícem Čiperkou, který bydlí na hezkém místečku v lese a velmi rád pěstuje zelí. Jeho sousedy je rodinka divokých prasat, jinak je vlastně stále sám. Ale tentokrát mu na návštěvu dorazí synovec Trumberka a ke vší smůle mu někdo ukradne zelí. Je z toho nešťastný a pouští se s Trumberkou do pátrání.


Prostřednictvím zábavné detektivní linie poznávají děti ostatní lesní sousedy, o kterých se něco navíc dozví. Detektivka není zbytečně složitá, takže malí čtenáři snadno chápou, oč se jedná a čeho se pátrání týká a jednoduše se mohou zapojit. Jak je u autorky zvykem, i tato její kniha je obohacená o kvízy a hádanky, které pomáhají dětem ve správném rozvoji a poznávání světa kolem sebe, v tomto případě zejména lesa a lesních zvířat.


Kniha je hojně ilustrovaná a obsahuje barevné zábavné kresby, které malé čtenáře potěší a ještě snadněji je vtáhnou do děje plného napětí i emocí. Ilustrátorka Vendula Hegerová stejně jako spisovatelka Stanislava Reschová ví, co je pro děti vhodné a tak jsou obrázky malebné a hlavně dokážou zaujmout.


Titul je určený pro děti mladšího věku, které díky příběhu objevují druhy zeleniny, zvířat, pilují si logické myšlení a přitom si užijí krásný detektivní příběh se sympatickými hrdiny. Já určitě doporučuju, patří stejně jako autorčiny předešlé knihy, k těm hodnotným, které vaše děti nejen pobaví, ale také jim hodně předají.



Zajíc Čiperka bydlí u lesa a má moc rád zelí. Jednou v noci mu ale kdosi všechny zelné hlávky ze zahrádky ukradne. Byl to někdo z kančí rodiny Janečkových, zajíc Forejt, popletený lišák Smolař nebo někdo úplně jiný? Každá kapitola příběhu je obohacena o úkol založený na detektivním pátrání.

Děti určují zvířecí stopy, hledají cestu v bludišti, sestavují obrázky dle dějové posloupnosti atd.Příběh obecně děti vede k všímavosti, kontextovému čtení a logickému uvažování. Pro děti 4–6 let.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: Pro děti, Pro nejmenší
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.