Recenze: ZVĚSTI (Aleš Novotný)

 Kvalitní ya drama! 


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia

Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu!



Český autor Aleš Novotný debutoval v roce 2019 u nakladatelství Yoli se svým thrillerovým young adult Pamatuj na smrt. Také přispěl s povídkou do sborníku Nejkrásnější dárek, který vyšel v roce 2020 koncem roku. A letos nás všechny překvapil ya contemporary plným závažných témat, dramat a emocí! 

Pamatuj na smrt bylo známé surovou až depresivní atmosférou, příběhem vedeným v ich-formě z úhlu pohledu Adama Rajnera. Už debut měl vypracovaný styl psaní a šikovné podání s širší slovní zásobou, ale nyní? Příběh mnohem náročnější na zpracování se totiž zajímá nejen o jeden, ale rovnou o pět ústředních osudů, nepočítaje další množství neméně kvalitně zpracovaných vedlejších charakterů, které jsou rovněž poutavé. Slovní zásoba je ještě rozšířenější a velmi příjemně překvapí i náročnější čtenáře. Je vidět stejně tak vývoj stylu psaní a vyšší rozsah, co se týče námětů, ač spisovatel sklouzává k dramatickým osudům a závažným tématům, jsou vhodněji rozprostřená než v předešlém díle. Vyprávění je okořeněné o vulgární výrazy, nepříliš, ale vhodně, jelikož to k hrdinům daného věku patří. 

Ti, kteří neumí dostatečně dobře anglicky rozhodně ocení, že ačkoliv autor použil nějakou citaci, kupříkladu ze zahraniční písně, byla přeložená do češtiny! To opravdu oceňme, protože obvykle autoři prostě počítají s tím, že každý plynule umí cizí jazyk a neberou ohledy. Navíc, od českého autora toužíme po českém textu, a toho se nám od Aleše Novotného ve vybraném stylu dostává. Náročnější čtenář bude spokojený, protože kniha nabízí také spousty myšlenek k zamyšlení, které jsou kvalitně představené prostřednictvím rozhovorů či zajímavých citátů, jenž autor sám vymyslel. V poslední době bývají ozvláštněním rozhovory formou chatu či sms, i toho se v díle dočkáte v černobílé podobě, která ladí s vnitřní kresbou. Jako to kdysi byla ilustrace zobrazující les, tak nyní rozděluje části knihy panoráma hor. 

Tento titul nijak nenavazuje na životní etapu Adama Rajnera. Adam Novotný, který se touto knihou vyšplhal mezi yoli hvězdy tipu Theo Addaira a Anny Musilové, se rozhodl pro zcela nové dobrodružství, které pro něj určitě bylo výzvou a on ji zvládl na jedničku. 

Pojďme se podívat na zajímavé ústřední hrdiny: 

Kryštofovi zemřela maminka a celý život se změnil. Nejprve se rodiče začali rozvádět, otec si našel novou přítelkyni (ta má syna Tomáše) a poté měla Kryštofova maminka smrtelnou nehodu.  A otcova nová přítelkyně skončila v nemocnici, takže Kryštof bydlí se svým otcem a "nevlastním" bratrem. Navíc podvedl svou přítelkyni Jolanu a ta to nepřijala dobře, jak už to bývá. Život začíná být složitější a složitější. 

Karin má velmi zásadového přítele, který se snaží ovládat zcela její život. Říká jí, jak se má oblékat, s kým se má bavit a musí trávit čas na jeho zápasech a trénincích. Karin doufá, že ho zkrotí...

Matyáš přišel o svého bratra Erika. S tím se setkáváte v prologu a stává se smutnou připomínkou smrti teenagera, která se sem tam vynoří mezi řádky. Matyáš má tajemství, které znal jen jeho bratr. Trpí ztrátou milované osoby, ale snaží se i nadále žít podle svých zásad. 

Daniela, nová dívka, která se převážně straní a moc o sobě nemluví, se do příběhu vkrádá pomalu a postupně se odhaluje její touha po normálním životě a matčin úzkostný strach. Ona sama je vlastně běžnou dívčinou, milovnicí knih, snažící se zapomenout na minulost a žít přítomností. 

Julián je mezi vrstevníky zaškatulkován jako gay, ale je to skutečně tak nebo šikanující jen přistoupili k nejjednodušší urážce? Julián pochází z chudé rodiny, která žije v nepěkném domě. Jeho rodiče sice žijí pod jednou střechou, ale každý zvlášť. Otce sužuje démon alkohol a matka je prostopášná. Julián působí jako drsný metalista, ale v jádru je spíš zklamaný životem, ale nepodléhá zlozvykům jako jeho rodiče. Má vysokou inteligenci, a proto ví, že hádat se s ostatními o sexuální orientaci nemá smysl. Spadá mezi outsidery společně se svým kamarádem Tomášem, ten je shodou okolností právě nevlastním bratrem výše zmíněného Kryštofa. 

Osudy hrdinů jsou méně či více propojené nenásilným přirozeným způsobem, jak již mezi dospívajícími bývá. Ten zná toho, onen si na párty popovídal s tímto a nebo to všechno způsobila rychlovka kdesi. Zkrátka běžné životní marasty dospívajících jedinců, kteří každý sám za sebe bojuje své vlastní bitvy a snaží se zahladit stopy po nich. Každý z nich má své bolístky a působí opravdu realisticky, což čtenáře silně zainteresuje ke čtení. 

U autora není tedy vidět vývoj jen ve stylu psaní, ale také v tvorbě charakterů, které jsou v tomto případě opravdu propracované i na styl young adult. Je vidět, že autor nechce spadat do škatulek žánru, ale touží po kvalitním odkazu, což se mu také daří. 

Loukotě a okolí se stává místem dění. Děj je tedy zařazen do českých luh a hájů, o čemž svědčí také jména. Vůbec nevadí, jelikož je vidět, že autor ví o čem mluví a hned je vám prostředí také bližší. Jelikož je dílo samo o sobě zajímavé, není ani potřeba zapracování zahraničních reálií a jmen, které by jej ozvláštnilo. 

„...Někde jsem kdysi četl, že člověk se narodí jako originál, ale časem se z něj stane kopie. Asi jsem nechtěl bejt jen další kopií. Život je tak jedinečnej a zároveň mnohotvárnej, že by se měl brát takovej, jakej je. Nikdy bys neměl nesnášet člověka za to, kým je, jedině za to, jakým je...“ (Str. 107)

Autor se vyžívá v tragédiích. To může být pro některé čtenáře kámen úrazu, jelikož závažných témat je zmíněno mnoho a stejně tak i těžkých osudů. Zavání to srdceryvností a účelovostí, skrývá se v tom jistá patetičnost. Já jsem takové účelové scény obvykle nemám ráda a většinou mi čtení zkazí. Tady s ohledem na živé a upřímné charaktery mi to sice přišlo trochu přes čáru s ohledem na množství tragických schémat, ale přitom jsem neměla pocit, že by Aleš Novotný tlačil na pilu. Takže pokud tíhnete k dramatům, určitě si přijdete na své. Jestli vás to naláká, tak mezi náměty patří například smrt, vyrovnání se se smrtí, znásilnění, vyhrožování, ublížení na zdraví, pomluvy, manipulace, alkoholismus, promiskuita. 

V neposlední řadě také schopně zapracovaný prvek lgbt, který není jen do počtu, ale opravdu na něco poukazuje. Mezilidské vztahy nezahrnují jen přátelství, ale také období zamilovanosti a vztahů, či touhy nebýt sám. Velmi dobře vytvořené propojení mezi jednotlivými postavami je jen třešničkou na dortu. Navíc se mu povedlo vážně hezky ztvárnit i romantické části, což v předešlém titulu bylo takové křečovité a neupřímné, tak nyní si na své romantické dušičky přijdou. I když se vlastně nevěnoval intimním chvílím, které zmínil ve svém debutu, tak nyní bylo to pravé skryté v tom, že zmiňoval líbání či předehru, vhodně to ukončil a několikrát takhle vzrušení nadávkoval, až děj vyznívá mnohem lákavěji než kdyby se rozhodl pro popisování erotické scény. 

Ač to vypadá, že se vlastně nic neděje a hrdinové jen prožívají jednu z nejpodstatnějších životních etap a perou se s dospíváním, přitom se postupně odkrývá, kdo zabil Erika. Chlapce z prologu. Tohle zrovna není moc šikovně podané, protože tam, kde by měly být indicie, autor mlčí a pak se uchýlí k chování, které osobu vlastně prozradí, takže na to kápnete dřív než nastane rozuzlení. To ovšem vůbec nevadí, u toho se stane i další drama a tak nějak se ukáže, že jsou lidé propletenější než si myslí. 

Dramatické, napínavé a vzrušující dobrodružství pěti, na první pohled neznámých lidí, je zakončené v podobném duchu jako celá kniha. Autor totiž na nic nezapomíná a zobrazuje všechny závěry osudů, které před námi poutavě načrtl. Neopomíná vůbec nic a někdy se přikládní k prospěšnějšímu konci, než bych očekávala. 

Zvěsti jsou o level výše než kdysi Pamatuj na smrt. Je vidět, že spisovatel se zlepšuje a podléhá správnému vývoji. Sice tíhne k dramatům, ale přesto (nebo právě proto) se mu daří sepsat životní osudy tak reálné, že vám vezmou dech. Zvěsti mohu doporučit všem, kdo touží po vzrušení, po reálných, o něco peprnějších kvalitních příbězích ve stylu young adult/new adult, které stojí za to prožít. Předpokládám, že si více než muži oblíbí knihu ženy, jelikož těch romantických scén a mezilidských tápání je opravdu spousty, ale jsou tak povedené, že za to lze Aleše Novotného jen ocenit a přát mu mnoho spokojených čtenářek, popř. i čtenářů. :)

Komorní Pamatuj na smrt jsem hodnotila jako čtyřhvězdičkový debut. Nebylo to ještě ono a upřímně mi kniha prostě tolik nepřišla vhod. Za to Zvěsti mě v dobrém smyslu překvapovaly velmi často a neskutečně jsem si zamilovala hrdiny pro jejich vypracované charaktery. Ty se autorovi povedly na jedničku, byly zajímavé, upřímné a prostě radost o nich číst. I když se Aleš Novotný rozhodl psát z pohledu dívčích postav, a občas to pro autory bývá kámen úrazu, zvládl to na jedničku. Za mě mohlo být méně těch dramatických scén a námětů, ale i přesto hodnotím velmi kladně a rozhodně s radostí takový titul přivítám ve své knihovničce. 


Anotace:

Nevlastní bratři Kryštof a Tomáš nedovedou najít společnou řeč, Karin pochybuje o lásce ke svému majetnickému příteli, Julián se trápí nevěrou rodičů, Matyáš tají před ostatními svůj vztah, a Daniela se jen snaží zapomenout...

Před půl rokem bylo v nedalekém lomu nalezeno tělo jejich spolužáka Erika. Policie se přiklonila k vraždě, pachatele ale nedopadla. Nešťastná událost se ze všech nejvíc podepsala na Erikově bratrovi Matyášovi. Když dojde ve městě k další tragédii, nikomu není jasné, zda se tentokrát jednalo o nehodu, či neúspěšný pokus o další vraždu. Mohlo by to nějak souviset s Erikovou smrtí? Co když je odpovědný někdo, koho znají, někdo, koho považují za přítele? Co se tehdy v noci opravdu stalo?

Česká heavy contemporary od autora thrilleru Pamatuj na smrt.


Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2021

Žánr: Thriller, new adult

Počet stran: 376

Vazba: brožovaná s chlopněmi


1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.