Recenze: NESPATŘENI (Shannon Messenger)

Hot pokračování skvělé young adultky! 


Za recenzní výtisk děkuji Megaknihy

Chci zakoupit tento titul!


Zamilovali jste se do young adult série americké spisovatelky Shannon Messenger? Nedávno vyšlo již čtvrté pokračování velmi úspěšných Strážců ztracených měst, kterým vévodi promyšlenost, fantazie a působivý hrdinové! Brzy se chystá pátý díl, doufejme, že jej nakladatelství Ocelot brzy vydá a budeme si moci užít báječné dobrodružství... 

Je těžké popisovat pokračování série, když vám nesmím prozradit, čeho se týkají předešlé díly, abych vám nezkazila čtení... Ale snad vás i přesto naladím. Strážce ztracených měst má jedinou chybu. A tou je, že knihy nemá čtenář k dispozici ihned všechny, aby je mohl prožívat jednu za sebou. Obsahují totiž nejen dramatické dobrodružství, ale také propracovaný děj, takže je nutné pamatovat si předchozí romány, aby vám nic neuniklo. Pokud jste je četli před rokem a nepamatuje si to, zážitek nebude natolik intenzivní, což je vážně škoda. V případě, že máte možnost přečíst je všechny najednou, pak si teprve užijete excelentní čtení. 

Titul se rozkládá na pět seti padesáti osmi stranách, přičemž je tedy díl od dílu silnější a verze young adult se postupně mění, jelikož i naše oblíbená hrdinka Sofie dospívá a zažívá alespoň něco málo z toho, co by jako dívka svého věku měla. Ona totiž není obyčejnou dívenkou a čeká na ni ještě spousta překážek v cestě. Není tedy divu, že se od posledního dílu rozhodla pro ochranu skupiny Černá labuť, po které tak moc pátrala a u které jsme si ani my čtenáři nebyli jistí, co je zač. Nyní už to víme, ale to neznamená, že z děje vyprchaly taje. Pořád toho ještě nevíme dost, aby bylo vše odhaleno. Nebezpečí číhá všude a tak se Sophie musí mít na pozoru, i když je se svými přáteli... 

Už od začátku má čtenář možnost vidět alespoň trochu z politické scény a náhledy na řešení rady, čím víc postupujeme v příběhu, tím více máme také možnost na vše nahlížet. Stejně tak se rozrůstá fantastický svět. Autorka má báječnou fantazii, kterou užívá velmi rozmanitě a přesto čtenáře nezahlcuje, takže si v každém románu zas o něco víc zvykáte na její majestátnost a já mám dojem, že nás v podání S. Messenger jen tak nepřestane udivovat. 

Velkým kladem je, že S. Messenger má plně propracovaný fantastický svět a tak se vlastně vracíte mezi komunitu hrdinu, kteří vám jsou blízcí a všechno je tak známé, a přesto se přichází s novými a novými prvky, které tento počin vykreslí v zářivějších barvách, takže čtení rozhodně nevyčpí. 

Stejně jako předešlá díla, děj se odehrává v er-formě a převážně z úhlu pohledu Sophie. Ta čtenářům zprostředkovává své emoce i myšlenky, svádí nás k dobrodružství, které mívá dramatické zvraty plné adrenalinu. Čtení je tak vhodně vyváženo, ať už se jedná o zvraty či poklidnější scény. K závěru se nemůžu vyjadřovat, ale předpokládám, že už jste zvyklí na způsob, jakým vás autorka vždy naladí k těšení se na další díl...

Kniha je sice cílená na mladší čtenáře, ale jelikož jsem dospělá čtenářka young adult a moc se mi tohle dobrodružné fantasy líbí, věřím, že jej ocení i starší knihomilové. Nechybí mu prakticky nic, takže proč se nepustit do nebezpečných vod a neprožít se Sophií další úžasný příběh? 


Anotace: 

Sophie Fosterová od svého příchodu do Ztracených měst prožila už řadu dobrodružství. Po bitvě na Mount Everestu zjišťuje, že na ni čekají nové nástrahy, a rozhodne se uchýlit pod ochranu skupiny Černá labuť. Přemisťuje se spolu se svými přáteli do jejich tajného sídla, kde má konečně šanci poznat zblízka společenství, které stojí za jejím stvořením.

Sophie se s přáteli účastní výcviku vedeného Černou labutí, který rozhodně není pouze teoretický. Nespatřeni zůstávají dál na svobodě, po Neutrálních Teritoriích se šíří neznámá choroba a Sophie se stává pro mnoho lidí jedinou nadějí na záchranu.

Zlo číhá na každém kroku a Sophie si více uvědomuje, že svět Ztracených měst není vůbec tak spravedlivý a dokonalý, jakým se zdál.


Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání: 2021

Žánr: Fantasy, Young adult

Ze série: Strážci ztracených měst 4. 

Počet stran: 560

Vazba: pevná s přebalem




1 komentář:

  1. Já bych úplně netvrdila, že je tato kniha pro mladé čtenáře. Možná první díl, ale s každým dalším dílem mi už příběh přijde spíše pro dospělé, jen s dětskými hrdiny. Každopádně tleskám autorce za nápad a jak dokonalé stále příběhy jsou. Tato série je úplně první z fantasy žánru a neskutečně jsem ji propadla. Doufám, že na pátý díl nebudeme čekat dlouho!

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.