Recenze: MOST DUŠÍ (Victoria Schwab)

Cassidy Blake zažívá nové děsivé dobrodružství! 



Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Slovart
Chci zakoupit tento titul! 


V. E. Schwab je americká spisovatelka, která se specializuje na žánr young adult a middle grade, což jsou vlastně stručně řečeno knihy pro děti a mládež. Možná ji znáte díky dilogii Monstra z Verity, která je tedy hodně zajímavá a originální. Dále třeba Archiv, Tvář magie nebo právě Cassidy Blakeová. Tahle middle grade série se stala mou nejoblíbenější, i když nejsem cílová čtenářka. Ráda vám o ní povím více! 

Knižní obálky jsou trochu ve stylu Emily Strange, co myslíte? Každopádně jsou si ilustrace hodně podobné, což věřím, že každý čtenář ocení. Zatímco první díl s názvem Město duchů byl více zbarven do ruda a seznamoval nás se světem za závěsem, kde se pohybují mrtví, pomohl nám poznat hlavní protagonistku Cass a jejího kamaráda Jakuba. Pokračování Tunel kostí bylo už výraznější, děsivější (i když samozřejmě jak pro koho) a už se nejen Cass, ale i čtenář pohyboval v ději s větší lehkostí. Přibylo také černé barvy na obálce a nyní v třetím díle je červené minimálně, zatímco převládá temnota...

Co díl, to jiné město. Zatímco Městě duchů jsme ochutnali atmosféru Edingburgu, kde získává Cassady i svou novou nejlepší kamarádku Laru, tak v Tunelu kostí se objevujeme přímo v legendami opředené Paříži! V aktuálním románu nás autorka ohromí záhadným New Orleans, které je snad ještě působivější než dvě předešlá a skrývá nejen množství hřbitovů a ducha sériového vraha (i dalších mordýřů), ale podle Lary prý i tajulplný spolek. 

Dějová linie je opět jednoduchá, představuje životní etapu Cass, jejích rodičů i ducha Jacoba a kocoura Chmourka. Stejně jako na předešlém prostoru, i nyní se Cassiiny rodiče zajímají o svůj pořad, ukazují nejrůznější děsivá místa a vypráví legendy. Ale Cass má své vlastní starosti. Jde po ní totiž služebník Smrti, samotný Emisar, který se nemá v plánu vzdát. Cass musí být velmi obezřetná a vymyslet plán, aby přežila... Emisar je jí v patách na každém kroku. 

V tomto třetím příběhu je dobrodružství ještě akčnější a napínavější než v těch předešlých. Autorka velmi slušně zvedá laťku a přizpůsobuje cílovým čtenářům hororovou stránku tak, aby se sice neděsili, ale strach jim pěkně přešel po zádech. Dospělý se samozřejmě jen tak obávat nebude, ale může zažívat vzrušení a nadšení z výzvy stejně jako já, pokud je zvyklý číst takové romány. Musím uznat, že na mě byl třeba závěr trochu urychlenější a možná méně propracovaný, než bych čekala, ale tohle není běžná kniha, tohle je MG a podle toho si s tím Victoria Schwab poradila parádně. 

Most duší samozřejmě nelze číst bez znalosti předchozích dílů! Pokud jste ještě nezačali, ať už je vám náct či cet, tak se toho neobávejte a skočte do toho. Čtení je kvalitní, potěší i fanoušky Harryho Pottera, jelikož Cass je jeho milovnice a sem tam se objeví odkaz na HP. Ke všemu se i děti něčemu přiučí, i když se jedná třeba o malé zajímavosti - kupříkladu o bakronymu SOS. Já jsem toho názoru, že tohle je to nejlepší, co jsem od spisovatelky četla a i jako dospělá čtenářka jsem si dvanáctiletou Cass, Jacoba i Laru a hlavně ta okouzlující místa zamilovala. Jak moc se týkají skutečnosti vám nepovím, jelikož dohledat je není tak snadné, když se jedná o zahraniční legendy, ale podle všeho daná místa existují, tak možná i minulost je skutečná... Pokud je to tak, o to děsivějším se čtení může stát! 


Anotace: 

Kdekoli se objeví duchové, tam se vydá i Cassidy… anebo je to naopak?

Cass má pocit, že už lovení duchů celkem zvládá. Přece jen, ona i její nejlepší kamarád, duch Jacob, úspěšně překonali nástrahy dvou strašidelných měst, která navštívili během natáčení pořadu Cassiných rodičů. Nic ji však nemohlo připravit na New Orleans, které svá strašidelná místa vystavuje přímo na odiv. Ve městě plném staré magie, duchařských atrakcí, tajuplných kobek a nespoutané hudby se Cass propadá do děsivých příběhů doslova na každém kroku. A za tím vším číhá protivník, o kterém nikdy netušila, že mu bude muset čelit: služebník samotné Smrti.

Před Cassidy stojí zatím její nejnebezpečnější výzva… a před jejím přátelstvím s Jacobem také.


Nakladatelství: Slovart - #Booklab

Rok vydání: 2022

Žánr: middle grade, Fantasy

Ze série: Cassidy Blake 3. 

Počet stran: 328

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.