Recenze: ODHALENÝ MILENEC (J. R. Ward)

Úspěšná série pokračuje! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet


A máme tu 19. pokračování velmi úspěšné paranormální romantické série Bratrstvo černé dýky, které je známé díky svým houževnatým elitním upířím bojovníkům, kteří skrze jednotlivé příběhy prožívají svá nejpodstatnější životní etapy a přitom bojují proti zlu v několiak podobách. Nejprve je čekal boj s bezduchými od Omegy a nyní přichází na řadu něco mocnějšího a temnějšího, spjatého s pradávnou magií... 

Jedná se o účelové prodlužování ságy, která už by měla skončit? Možná. Chtějí fanoušci BCD, aby tohle neskutečně žhavé a nebezpečné dobrodružství skončilo? To rozhodně ne! Snad proto Wardová přilévá olej do ohně ještě prostřednictvím spin-off sérií Odkaz černé dýky a nejnovější Vězeňský tábor a dotýkající se Doupě vlkanů. Dokonce se světa BCD dotýkají také Padlí andělé, kteří se s ohledem na poslední díly Bratrstva černé dýky momentálně týkají stejné hrdinky... 

Asi není potřeba mluvit o stylu psaní. Je vytříbený a to náramně. Milovníci BCD již mají svá oblíbená slůvka jako třeba prevít a nemohou se dočkat, až je zas přečtou. Předpokládám, že překlady má na starosti stále stejná překladatelka, ačkoliv se od prvního dílu vyprávění velmi zlepšilo a vytříbilo, tak se obávám, že to padá na vrub hlavně autorce, která v prvních dílech ještě neměla život Caldwallu tak dobře promyšlený. Nyní nás tedy díky kvalitnímu překladu čeká velmi slušná jízda, využívající nejen velké slovní zásoby, ale také přirovnání, která jsou tak nějak vtipná a mužná zároveň. 

Jako vždy (tedy mimo prvního dílu, týkající se Wratha) se děj týká více než jedné dějové linie. Kdysi to byly dvě tři a nyní už to je klidně pět. Momentálně tedy máme možnost nahlížet na...

Romantický příběh Sahvaga, který je velkým tajemstvím, a Mae. Ta se snaží vzkřísit svého bratra z mrtvých a snaží se proto udělat cokoliv, jenže co když se jí to vymkne z rukou a objeví se něco, před čím ji možná může ochránit jen Sahvage? Romantika a vášeň, nebezpečí. Sice si jede Wardová zas trochu podobný scénář, který se může zajídat, ale vyrovnává to fakt, že Sahvage je zajímavá postava hlavně s ohledem na jeho tajemství... Náhled na minulost se může zdát zmatečný, ale však oni nám to už bratři vysvětlí. 

Mezitím, co si ti dva snaží zachránit život, se odehrává i detektivní linie. Máte možnost následovat detektiva Eriku, která jde po stopách nelítostného vraha... Že je to brutální a spadá to spíše do žánru hororu asi nemusím říkat. Wardová líčí vše uvěřitelné, surově a nesnaží se šokovat, přesto budou někteří hodně překvapení mírou brutality, která se do knihy vpíjí jako krev. 

Velmi příjemným se také stává setkání s Natem, nevlastním synem Murhdera a Sarah. Vzpomínáte si na něj? Jeho záchranu si můžete připomenout v románu Spasitel (17. díl). I mladík, který vyvázl ze svého vězení, začíná skutečně žít a když potkává ztracenou dívku, poprvé prožívá i něco víc, než by kdy čekal... Jenže ona je samé překvapení. 

Balz, jeden z Bastardů, který se doposud neprojevoval zažívá také něco netradičního. Tenhle zlodějíček se nezastaví před ničím, ale co když po něm něco jde? 

A pak tu máme samotného Lassitera, který tuší, co se začíná dít a snaží se nalézt řešení. Jenže to nebude tak jednoduché, jako sledovat oblíbené telenovely a tak ve svém šíleném outfitu hledá nové možnosti, jak zachránit rasu... 

Jak vidíte, děje se toho poměrně hodně a všechno to směřuje ke zdárnému konci, kde vás čeká parádní rozuzlení. S každou stranou se zvyšuje napětí a čtivost, takže si na své přijde každý, kdo si příběhy upířích bratrů zamiloval. Věřím, že mnozí zatouží po tom, aby těch náhledů na život po boku krále bylo více, ale přijdete si na své. Setkáte se s mnohými a rozhodně jsou v pořadí také různá setkání. Shrnuto, podtrženo, tahle parta zkrátka nezklamala. 

Jestli jste fanoušky paranormal romancí, tak to jste měli nejvyšší čas rozečíst Bratrstvo černé dýky už před x lety. Nikdy však není pozdě. A máte-li načteno, tak rozhodně musíte pokračovat dál, protože tenhle díl je rozhodně #musthave - #mustread a opět se ukazuje, že naše oblíbená spisovatelka má ještě fůru skvělých nápadů a rozhodně nekončí! Nesmí! 


Anotace: 

Sahvage žil stovky let v utajení – a má jednoznačně v úmyslu zůstat „mrtvý a pohřbený.“ Když ho ale žena z řad civilistů vtáhne do nebezpečné bitvy se zlem starým jako svět, ochranitel v něm převládne nad zdravým selským rozumem.

Mae přišla o všechno a zoufalství ji přivede ke střetu s osudem. Ve svém odhodlání zvrátit tragédii se vydá tam, kam by smrtelník neměl vkročit – a postaví se tváří v tvář novému nepříteli Bratrstva. Se Sahvagem také objeví lásku, jakou nikdy nečekala najít, jaká však nemůže mít žádnou budoucnost.

I když vědí, že se budou muset rozloučit, spojí se v boji proti zlu, které Mae nevědomky pustila z řetězu – zatímco Bratrstvo nastupuje, aby znovu získalo do svých řad jednoho ze zatracených, a zlo se zapřísahá, že všechny zničí…


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2022

Žánr: Romance, Horor, Fantasy, Paranormal romance

Ze série: Bratrstvo černé dýky 19. 

Počet stran: 528

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.