Recenze: LÁSKA A KEROSIN (Winter Renshaw)

Dojemná romance


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta

Americká spisovatelka Winter Renshaw už v České republice vydala devět knih. Významnou se stala její série P.S., kterou vydává nakladatelství Beta stejně jako její samostatné romány Sliby chyby, Válka s láskou či nejnovější počin Láska a kerosin. V edičním plánu Bety už je k dispozici i novinka Šéf, co tě nadzvedne

Spisovatelka psát rozhodně umí a český překlad u nakladatelství Beta, který mám už načtený, je velmi příjemný. Předešlé autorčiny knihy překládala překladatelka Žaneta Ziecinová, nynější čtenářům přeložila Jana Rajnyšová. Text je opět kvalitní, bohatý slovník a velmi pěkné obraty. Vypravování v ich-formě ze dvou úhlů pohledů je poměrně obsáhlé, jelikož představuje velmi reálně životy ústředních postav, a to prakticky se vším všudy – s jejich přáteli, zaměstnáním, koníčky, myšlenkami i pocity. Samozřejmě nechybí ani náhled do minulosti, který dodává příběhu hloubku. 

Anneliese byla snoubenkou Donovana, společně renovovali jeho rodný dům a její snoubenec se ani jednou nezmínil, že by měl bratra či nekalé zájmy. Až po jeho smrti se Anneliese postupně dozvídá pravdu o svém muži, který je vykreslen poměrně černobíle, převážně jako záporák, na kterého po jeho skonu lidé nemyslím v dobrém, a pokud ano, tak minimálně. 

Anneliese předpokládá, že dům, který sama po Donovanově smrti i nadále opravuje, zůstane jí, ovšem opomíná fakt, že ještě nebyli vzatí a hlavně... Donovan měl bratra. Ten se v ději objevuje již od prvních stránek spíše jako přízrak a teprve po úvodních kapitolách se představí a mladé hrdince začnou opravdové problémy. Najednou nemá jistou střechu nad hlavou. 

Hrdinka je velmi propracovaným charakterem. Má nejen zaměstnání v antikvariátu, přičemž knihám moc nefandí, ale rovněž se zajímá o jména a vymýšlí je pro své zákazníky. Autorka tak informuje o zcela novém a poměrně pozoruhodném trendu, který bují spíše v zahraničí. Anneliese také často vzpomíná na Donovana, takže máte na dlani jejich vztah, ale stejně tak se neubrání porovnání s Lachlanem, jeho bratrem... 

Lachlan je opravdu jiný. Jeho tajným přáním je být spisovatelem a hodně se upíná na nevšední či cizí výrazy. Přínosné je, že každá kapitola vám jako podnadpis jedno takové slovo představuje. Lachlan je samorost, zvyklý nezdržovat se na jednom místě příliš dlouho. S rodinou nevycházel a ani na rodný dům nemá nejlepší vzpomínky, není divu, že chce, aby lehl popelem. 

Tito dva se nejprve nemají moc v lásce, ale později se Lachlan do domu nastěhuje, aby pomáhal v renovaci a začnou se sbližovat. Vyprávět si příběhy, dělat si malé radosti, vzpomínat na Donovana a jeho známé, sbližovat se nejen duševně, ale samozřejmě i fyzicky... Jelikož je knížka cílená na dospělé čtenářky, můžete v závěru očekávat i milostné scény. 

Sama romantická zápletka je propracovaná, obohacená o spoustu témat a působí velmi reálně. Winter Renshaw ví, jak vytvářet kvalitní romance, a i tentokrát ze sebe dala to nejlepší. S ohledem na témata bych řekla, že tentokrát je publikace zas o level výše, jelikož jste-li milovníky interesantních výrazů, přijdete si na své. 

Jak již tušíte, tak závěrečné scény jsou opravdu romantické a dojemné. Minulost je za nimi a čeká je budoucnost, kterou vám spisovatelka ukazuje ještě po pěti letech v epilogu. Takové třešničce na dortu se nedá odolat. 

Láska a kerosin má netradiční název, možná až příliš okatou obálku, která přiláká na první pohled, a hlavně kvalitní obsah. Mohu doporučit náročnějším i nenáročným milovnicím romantické tvorby, které nechtějí přímočarou erotickou četbu. V tomto případě jsou intimity spíše jako bonus, a nikoliv celý děj, což je opravdu hodně příjemné, chcete-li prostě víc. Nad touto knížkou se můžete i zamýšlet, takže pokud jako já nemáte v oblibě prosté příběhy, budete nadšené. Mohu doporučit! 

Můj subjektivní názor: Winter Renshaw má skvělé knihy. Některé se mě dotknout více, jiné méně, ale vždy jsou kvalitní. Tentokrát mi přišel obsah hodně propracovaný a líbily se mi hry se slovy, vyprávění příběhů, charaktery. Rozhodně si autorka dala hodně záležet a věřím, že stejně jako já, to oceníte.




1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze, od autorky jsem ještě nic nečetla, ale tuto knihu jsem postřehla, asi se na ní mrknu.🙂

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.