Knižní výzva 2017: Trasa knižních knihožerců aneb 50 přečtených knih!

Knižní výzva se mě obvykle netýká, jelikož jsem v "depresi", když musím něco udělat a něčeho dosáhnout do určitého termínu. Ale pokud mám dostatečný rozlet, inspiraci i motivaci a mohu překonávat hranice, všechno jde samo. Jsem závodník. Jsem hráč. Jsem vítěz. 

A tak mě napadlo, že namísto běžné výzvy vytvoříme s Wish pro sebe i pro vás takovou, která by byla více soutěžní. Podněcovala ke čtení a udělala z něj zábavnou věc. Můžete se hnát za cílem, nebo klidně zvolil volnější cestu a líně se vléct jako Wish šnek. Je to jenom na vás, jak si čtení přizpůsobíte. :o) 

Překonávejte jednotlivé úseky a za každý si vždy dopřejte zaslouženou odměnu, protože pak vás čtení bude o to víc bavit. :o) Z toho důvodu jsme si pro vás připravily Meziřádkovou Knižní výzvu 2017, která je vlastně takovou kreativní soutěží. Plněním zajímavých úkolů můžete získat knihu v hodnotě 300 ,- dle svého výběru!



1. Jezevčíkova kocovina - F. Scheunemann (Euromedia)


Humorný román JEZEVČÍKOVA KOCOVINA je plný všedních radostí i starostí z pohledu nebojácného a přátelského jezevčíka Herkula. Neměla jsem tušení, jak nápadité čtení mě čeká a musím říct, že jsem okouzleně hltala stránky a neočekávaně se velmi silně začetla. O knize jsem měla trochu pochyby, které se brzy rozplynuly. Po příjemném čtivu je mi radostí vám přinést nejčerstvější informace! :o) Více v recenzi.


2. Povídky podivných - Ransom Riggs (Jota)


Každá povídka má své ponaučení a poselství pro samotné čtenáře o světě, o lidech i jejich duši. Mimo příběhů obsahuje sbírka také poznámky autora - Millarda Nullingse, které čtenáře směřují správným směrem, pokud by se případně ztratil a snaží se u některých povídek napovědět jejich smysl nebo důvod, proč jsou takové, jaké jsou. Což je určitě velká pomoc pro ty, kteří neumí číst mezi řádky nebo je pro ně těžší se vyznat ve stylu autora. Více v recenzi.


 

3. Co vyprávěla houpací síť? - Jiří Šandera (Nakladatelství JŠ)


Hned na první pohled vypadá jako precizní a kvalitní dílo, stejně jako ostatní recenzní výtisky od nakladatelství Jiří Šandera. Je vidět, že si na knihách opravdu zakládají. Musím uznat, že i mě samotnou tato pohádková kniha překvapila svým zpracováním. Autor se skutečně snaží dětem velmi vyjít vstříc a vžít se do nich, aby dokázal psát i o maličkostech, které dělají Co vyprávěla houpací síť opravdu jedinečnou. Více v recenzi.

4. Divoká píseň - Victoria Schwab (CooBoo)


DIVOKÁ PÍSEŇ si mě získala svou anotací. Natolik lákavou, že jsem knihu prostě musela mít. Zakoupení určitě nelituji, jen jsem očekávala něco trochu navíc, co mi román nedal. Ovšem zážitek byl excelentní... Více v recenzi.


 

5. Nejchladnější dívka ve městě Chladu - H. Black (Omega)


Tento thriller jsem měla v hledáčku už hodně dlouho a netrpělivě čekala na jeho vydání. Radovala jsem se, když se mi podařilo vyhrát konkurz a získat recenzní výtisk. Jakmile dorazil, vrhla jsem se na něj a podle toho, jak jsem vás informovala v průběhu čtení, bylo pro mě opravdu snadné proniknout do knihy a užít si nebezpečné dobrodružství, které bylo silné a originální. Více v recenzi.


6. Něco víc - Patrick Ness (Slovart)


V anotaci je kniha přirovnávána k filozofickému románu a temnému thrilleru, s čímž rozhodně souhlasím, ale dodala bych, že také obsahuje psychologii, kdy se snaží postavy sžít s fakty, které nejsou zrovna jednoduché a přemýšlet nad nimi. Mnohé jistě překvapí, jak silné a zajímavé prvky do nich vložil. Dočtete se dokonce i pár zvěrstev, které někoho mohou připravit o dech. Na mě rozhodně nepůsobilo přehnaně ani zbytečným srdceryvným dojmem, brala jsem to jako součást života, který Ness promyšleně sepsal. Pokud nemáte rádi násilí, budete asi nepříjemně zaskočení, ale rozhodně vás to neodradí. Více v recenzi.


 

7. Bestie je zvíře - Peternelle van Arsdale (Slovart)


Smrt je v této knize jedním z hlavních témat, o které se autor opírá. Jako další je návaznost na různé povídačky a nesmysly, kterými se dříve obhajovali lidé, když provedli něco hrozného. S tím rozdílem, že on tyto báchorky nechal oživit. V této knize povídačky o strašidlech jsou fakty, která přes den děsí a po nocích zabíjí. Jelikož jsem nikdy neslyšela o bytostech, které si vymyslel, tak jsem byla očarovaná. Více v recenzi.


8. Ví o tobě - S. Pinborough (Metafora)


Ví o tobě je složitější a zmatenější víc, než jsem očekávala. Ne, že bych byla ochromená unikátním dílem, ale svým způsobem se mi vrylo pod kůži, ačkoliv bych očekávala něco jiného než thriller s prvky románu pro ženy, který hovoří o lásce silnější a temnější, než si kdo dokáže představit... Více v recenzi. 

 


9. Volání netvora: Příběh života - Patrick Ness (Slovart)


V jednoduchosti je krása a síla, stačí jen umět ovládat slova a kouzlit s nimi tak, aby každá postava ožila a dala vám část ze sebe. Patrick Ness je úžasný autor a pokud jste si neoblíbili jeho knihy, tak tuhle budete určitě zbožňovat. Její pointa není natolik skrytá ve spletitém příběhu, takže si na své přijdou i ti, kteří chtějí méně náročnou četbu a přesto hodnotnou. Více v recenzi.


10. Buzíčci - Jan Folný (Host)


Buzíčci jsou hodnotným čtivem i pro náročné. Kdo by to byl řekl, že? Podle těch růžových obtisků rtů a barevně odlišných listů na začátku a konci knihy by zřejmě nikdo neřekl, že dílo bude natolik silné, až dokáže čtenáře oslovit množstvím otázek k zamyšlení. Každý příběh má svou pointu, žádný nepůsobí povrchním dojmem. Více v recenzi.


 


Jak jsem na tom s plněním úkolů? 


10. úkol - Doporuč knihu z 45 přečtených knih! - Splněno.


Proč doporučuji tuto knihu? 
Neobsahuje jen jeden příběh, ale hned několik. Na takové neobvyklé povídky čtenář jen tak nezapomene. Kvalitní dílo není pouze pro fanoušky trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, ale počte si v něm i ten, který o tomto knižním světě vlastně ještě ani neslyšel. Nebude pro něj problém ses v knize vyznat a nechat se zlákat úžasnou atmosférou, hlubšími myšlenkami a kresbami... 

Namátkou jsem vybrala povídku, abyste tušili, co vás čeká...
O ženě, která se přátelila s duchy
pro mě nebylo snadné číst, protože duchařské příběhy, ač jsou přitažlivé, mi trochu nahání hrůzu. Povídka působí až morbidně, má silné kouzlo a čpí z ní spirituální síla, která ovšem nemusí zapůsobit na každého, pokud ho taková témata nelákají. Je znovu napsaná neuvěřitelným způsobem, protože i na malém prostoru autor dokázal vylíčit opravdu mnoho. Děsivý a trochu násilný příběh vypovídá o přátelství a lásce, ačkoliv se to na první pohled nezdá... Mimo těch šokujících informací ale obsahuje i humor, typický pro Ransoma Riggse. Zpola černý, zpola neuvěřitelný a podivný, který si získá pro svou jedinečnost každého.





11. úkol - Ohodnoť 50 knihu na cbdb.cz - Splněno!




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.