Recenze: NA OBTÍŽ (Colleen Hoover)

Zábavná young adult o závažných tématech


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit titul v Knižním klubu!



Colleen Hoover se vryla do srdce českým čtenářkám svou dilogií Bez naděje (recenze), kde zobrazovala hrdinku Skye a ve druhé knize s názvem Ztracená naděje (recenze) příběh Holdera. Věřím, že Bez naděje učarovala nejen mně, ale silně i vám. Poté následovaly romány, které měly zas něco navíc, stejně jako Život jedna báseň, Odvrácená tvář lásky (recenze), Námi to končí, Možná jednou (recenze) a prozatím v poslední řadě také novinkou Na obtíž


Spisovatelka je jako chameleon a do každého románu snadno vpíše atmosféru, která je výrazná a jedinečná pro daný námět. V tomto případě se jedná zas o něco zcela nového, které však více tíhne k novodobým young adult titulům než kdy dříve. Colleen se nechala zlákat nejen atmosférou a podivností, ale také závažnými i moderními tématy, které jsou momentálně in. 

Tento příběh vám v ich-formě vypráví Merit. Podle ní kopie originálu s názvem Honor. Její rodina je věru zvláštní, a přesto normální. Záleží na úhlu pohledu a Merit občas vidí dost tunelově. Sama o sobě si nemyslí nic dobrého a s životem spíše zápasí. Není snadné žít v kostele, který je přestavěný na velký dům, kde spolu v dobrém i zlém žije se třemi sourozenci - s Honor, svým sebejistým dvojčetem, s Utahem, který je o rok starší a nemá v oblibě spontánnost, a s nejmladším a nevlastním bráškou Mobym, kterému neodolá. K tomu všemu se denně vidí s nevlastní matkou, mladší ženou, kterou si její otec vzal a má s ní nejmladšího člena rodiny. Shodou okolností se nová manželka jmenuje stejně jako ta bývala, Viktorie. A ke všemu matka a ex bydlí v tom samém domě, jen už dlouho nevylezla ze svého pokoje. Tak vidíte, žádná legrace a to ještě není všechno! 

Merit je sama o sobě netradiční. Kupuje si staré trofeje, když se jí něco nedaří nebo prožije něco nepříjemného. Je panna a ani nemá přítele, vlastně než poznala Sagana ještě zamilovaná pořádně nebyla... Setkání se Saganem je teda také něco, ale o tom už si budete muset přečíst. 

Honor se snaží vyrovnat se ztrátou přítele. Když jí bylo patnáct, myslela, že pro ni je ten pravý. Byl její první kluk, kterému dala všechno, jenže jejich láska skončila jeho smrtí... Honor to těžce nese, ale od té doby vyhledává v nemocnicích chlapce, kteří jsou na pokraji smrti...

Myslím, že stačí náznakem poukázat na to, jací jsou vlastně hrdinové tohoto románu. Jsou opravdu nevšední a přesto mají i běžné charakterové rysy a snadno se s nimi ztotožníte. Každý je něčím originální a snadno se v nich vyznáte. Věřím, že stejně jako já, jim budete držet pěsti...

Na obtíž je vlastně ukázka nelehké životní etapy, kterou hrdinka prožívá, ač si to nechce připustit. Týká se závažných témat jako je smrt, duševní choroby, problémy v rodině, nedůvěra sama v sebe, atd... Autorka se snaží mladým dívkám ukázat, že je potřeba mít se ráda a věřit sama v sebe. Nenásilnou cestou dává najevo, že nikdo není natolik jiný, aby si nenašel přátelé či se nehodil do své rodiny. Co se týče humoru, tak očekávaně vás pobaví dívčí humor, ale i lehce černý a ostřejší, který vhodně doplňuje podstatná témata. 

Trochu nemile mě překvapilo, že autorka podlehla moderním trendům, kdy se některá témata v knihách objevují především proto, že je to prostě v kurzu. Obvykle jen zmíněná bez nějaké valnější hodnoty. V tomto případě se také jedná o vedlejší prvek, ale C. Hoover tomu přece jen něco věnovala. 

Samozřejmě se můžete těšit na romantickou linii. To by nebyla Colleen, aby si vás román nezískal krásnou milostnou zápletkou, která ani pro tentokrát není jednoduchá a přímá. Merit ke všemu musí postupně dospět. Není nad to číst si, co všechno se postupem času mění. 

Jako bonus obsahuje titul ilustrace, které jsou zmiňované v textu, takže nemusíte zapojit svou představivost. Dolaďují, stejně jako veršovaná pohádka, skvělou atmosféru do detailu.

Rozuzlení příběhu je opravdu krásné. Hrdince se totiž rozšiřuje obzor a vidí věci trochu jinak, než kdysi. I sama rodina ji přesvědčuje o tom, že není pátým kolem u vozu. Za mě je samozřejmě nejpodstatnější, protože se v něm skrývá poučení, jehož linie se proplétá už od samého začátku. 

Vossovi jsou prostě k sežrání svou neobvyklostí, i když pokud byste chtěli číst o vážně podivné rodině, tak bych doporučovala také titul Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr od Krystal Sutherland, která podivnost přirozeně a upřímně povýšila ještě o level výš. 

Colleen Hoover je vaše oblíbená autorka? Má taky! Pak tedy není nad čím váhat a směle se pusťte do čtení. Určitě si tuto báječnou a hodnotnější young adultku užijete jako jjá! 

Ještě jste od spisovatelky nic nečetly, milé slečny, a váháte nad koupí? Není třeba. Uznávaná spisovatelka prostě jen tak nezklame. A věřte mi, že po přečtení této knihy si brzy doplníte knihovničku i předešlými romány, které budete zbožňovat. 

Já jsem se do knihy zamilovala už na první pohled. Ta obálka je prostě naprosto unikátní. Přímo takové ilustrace mám nejraději, protože působí jako sešívaná knižní obálka se vší kreativitou. Navíc ta růžová, to je jasné varování pro muže, že mají dát ruce pryč, zatímco nás ženy to prostě láká jako můry k lampě. Za mě kresba i příběh na jedničku. 

Anotace: 
Vossovi byste jen stěží označili za „normální“ rodinu. Žijí ve zrekonstruovaném kostele, máma, která se ještě nedávno léčila z rakoviny, bydlí v suterénu a otec je ženatý s její bývalou ošetřovatelkou. A pak je tu Merit.
Merit Vossová sbírá trofeje, které nevyhrála. Je to podivný koníček, pro ni má ale zvláštní význam. Když se vydá na garážový výprodej, aby pátrala po svém novém úlovku, místo trofeje tam narazí na Sagana. Jeho osobnost, humor a odzbrojující optimismus jí okamžitě učarují. Dalo by se skoro říct, že je to láska na první pohled. Dokud Merit nezjistí, že Sagan je tak trochu… zadaný. Samotářská Merit se po tomhle zjištění uzavře ještě víc do sebe. Jako by svůj život i svou podivínskou rodinu sledovala zdálky. Dokud neodhalí tajemství, které jí žádná trofej nikdy nevynahradí…

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, 
Počet stran: 312
Vazba: brožovaná s chlopněmi

1 komentář:

  1. Tato kniha mne skutečně láká a tahle recenze mne o tom jen přesvědčila, že si Na obtíž chci vážně přečíst. Ještě jsem od autorky nic nečetla, tak snad mne touto knihou zaujme.
    Skvělá recenze! :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.