Česká a světová klasika u nakladatelství Slovart!

Nakladatelství Slovart se rozhodlo podpořit českou literární scénu novými vydáními klasické literatury, jak české, tak zahraniční. Tato vydání mají také nové knižní ilustrace v obdobném stylu ilustrátorů Tomski&Polanski, takže se k sobě v edici Česká a světová klasika skvěle hodí a navíc na první pohled zaujmou. 


Jaké novinky v této edici v novém kabátě a případně i s novým názvem vyšly? Ráda vás poinformuju! 




 


Ženy milující - D. H. Lawrence
Chci zakoupit tento titul!


Jako první vyšel v této edici titul autora Davida H. Lawrence. Obsáhlý román Ženy milující má 680 stran a zaměřuje se na vášeň, ženství a mezilidské vztahy. Britský autor vydal toto dílo jako volné pokračování dilogie Brangwenovi. 

Anotace:
Ženy milující jsou nejen románem vášní, ale i svérázným druhem románu ideí. Obsahují nespočet úvah o existenci jedince, společnosti, národa a lidstva. Sám D. H. Lawrence pokládal tento román za své nejlepší dílo. Jeho osou je komplikovaný, neustále se proměňující vztah dvou mileneckých párů, z nichž jeden dospívá přes ostré konflikty k životnímu naplnění, zatímco druhý se tragicky rozpadá. Jako by Ursula s Birkinem a Gudrun s Geraldem ztělesňovali typickou lawrenceovskou polaritu lásky a nenávisti, vzniku a zániku, života a smrti, tvoření a ničení stupňovaného až k sebezničení. Román se soustřeďuje na analýzu vztahů obou sester k sobě, k okolí a především k milencům. Kvarteto milenců doplňují další četné postavy a vztahové propletence, které Lawrence s úžasným citem analyzuje. Do všech jeho děl se s neobyčejnou intenzitou promítaly jeho subjektivní životní zkušenosti. Je až nevídané, jak mistrně a s nebývalou empatií dokázal vystihnout ženskou psychiku a sexualitu.


Divá Bára a jiné dívky na útěku - Božena Němcová
Chci zakoupit tento titul!

Prvním českým románem v edici Česká a světová klasika u nakladatelství Slovart se stala úžasná kniha Boženy Němcové. Nese nový název Divá Bára a jiné dívky na útěku (recenze) a také novou ilustraci v kreativním a moderním stylu Tomski&Polanski.

Anotace: 
Povídkový výbor, který ze zralých próz Boženy Němcové sestavila, uspořádala a doslovem opatřila literární historička Jaroslava Janáčková. Ideu dívky-ženy na útěku kongeniálně propojila s útěky spisovatelčinými. Nejintenzivněji se motiv útěku, vzdoru a potřeby svobodné volby životní cesty promítl do hádankami obestřené lyrické prózy Čtyry doby. Ještě donedávna ji mnozí chápali jako pouhou autorčinu autobiografickou zpověď, připomínající svým určením soukromý dopis. Teprve na prahu 21. století však byla Čtyrem dobám plně přiznána jejich nesporná myšlenková a  umělecká exkluzivita. B. Němcová se v této nebývale odvážné a otevřené próze (snad prý vůbec poprvé) rozhodla vyslovit revoltu moderní ženy proti slepým společenským konvencím, vůči nimž se sama po celý život vytrvale a statečně vyhraňovala. Originálním způsobem do ní vtiskla svou vlastní potřebu svobody, nezávislosti a seberealizace. Motiv svérázného osvobodivého „útěku" spojuje i její další ženské povídkové postavy našeho výboru - Báru (Divá Bára), Madlu (Dobrý člověk), Katušku (Chyže pod horami) a Verunku (Cesta z pouti).


  

Můj obchod se psy a jiné povídky - Jaroslav Hašek
Chci zakoupit tento titul!


Následovala sbírka povídek oblíbeného autora Jaroslava Haška. Také s novým názvem Můj obchod se psy a jiné povídky a samozřejmě moderní ilustrací, poukazující na ústřední příběh. Stejně jako všechna ostatní díla, tak i tento titul má na pevných deskách vně totožné jednoduché černobílé ilustrace oka. Množství očí, ať už se přivírají, zavírají, mžourají či pevně dívají přímo se na vás po otevření zahledí, což je takové zvláštní, takový knižní pohled až do duše. 

Anotace: 
Je libo špice, boxera nebo jezevčíka? Psa na hlídání, nebo něco k dětem? V našem KYNOLOGICKÉM ÚSTAVU najdete všechny rasy i povahy, barvy i velikosti… A co nemáme, seženeme do dvou dnů! A k tomu desítky dalších povídek od bohéma a humoristy Jaroslava Haška. Mistr nad mistry zde předvádí své vrcholné kousky. Nelze nedočíst!

Výrostek - F. M. Dostojevský
Chci zakoupit tento titul!


Prozatím jako poslední uzavírá edici titul Výrostek ruského autora Fjodora Michajloviče Dostojevského. O tomto významném spisovateli jste určitě slyšeli, pokud jste ještě neměli čest s jeho propracovanými a kvalitními díly. Nepřekvapivě má obsáhlý román 704 stran a novou knižní obálku, laděnou do modrých barev od světlých po tmavé. Na ilustraci vidíte ústředního hrdinu a vnímáte emoce, které z něj sálají. 

Anotace:
Mnozí milovníci Dostojevského považují Výrostka za jeho nejlepší dílo. Autorův génius v něm s neuvěřitelnou přesvědčivostí a otevřeností promlouvá ústy vypravěče - hlavní postavy, na nejzazší okraj společnosti vyhoštěného levobočka Arkadije Dolgorukého, který sám sebe s odzbrojující upřímností označuje za „výrostka" a stejně kriticky dokáže nahlížet i na své okolí. Je to mládenec plný protikladů - citlivý a současně zmatený ve svých citech, naivní a nedůvěřivý zároveň, na straně jedné upřímný, romantický snílek, toužící dobrat se pravdy a dobra i za cenu sebeobětování, na straně druhé člověk „podzemní", pokořený a zesměšňovaný, sebedestruktivní a sám sebou pohrdající, toužící po pomstě. Jeho těžký a zdlouhavý zápas o sebe sama se podobá hře v neúprosnou ruletu. Podaří se mu po všech bouřlivých a podivuhodných peripetiích obstát?



Jak je vidět na první pohled, tak knižní obálky u nových vydání jsou ve stejném stylu. Ilustrátoři, vystupující pod jménem Tomski&Polanski, jak je uvedeno v tiráži, jsou českými tvůrci nejen krásných obálek edice Slovartu. Na jejich stránkách, kde se dozvíte i jejich jména (Luke Tomski a Ilona Polanski), ale můžete nahlédnout do jejich sbírky děl.

Líbí se vám tento moderní směr, kterým se česká i zahraniční klasika díky nakladatelství Slovart vydává? Já jsem rozhodně nadšená! 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.