Recenze: TO SE MŮŽE STÁT JEN VE FILMU (Holly Bourne)

Hodnotná young adult romance! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #BOOKLAB

Chci zakoupit tento titul!



V anotaci o autorce Holly Bourne hovoří jako o hvězdě young adult a já mohu jen souhlasit. Britská spisovatelka si zřejmě rozhodla svými young adult tituly o jistou osvětu, především, cos světa mladých dívek týče. Její trilogie Být holkou je dřina je úžasným představením přátelství, lásky i feminismu. Její počin Jsme všichni sněhové vločky se rozhodla ztvárnit psychické problémy s nadhledem a přesto do hloubky. A tento nový titul nabízí náhled na dívčí dospívání, lásku a problémy v rodině zas velmi neotřelým způsobem, který ve výsledku cílovým dívkám pomáhá najít rovnováhu a především získat správný náhled na lásku. Máte-li dost romancí, které nejsou reálné, tak v tomto případě vás autorka velmi kladně překvapí a navíc vám dopřeje jiskrnou a vzrušující romantiku, aniž by ji musela odklánět od reality. 




Vypraování se odehrává v ich-formě. Svůj příběh vám představuje představitelka Aubrey, která je velmi osobitá. Autorčin styl je opět upřímný, velmi reálný a přesto nepostrádá jistou nadlehčenost, takže ani při řešení vážných témat nebudete v depresi. Holly Bourne píše kreativně a zábavně. U některých kapitol se dočtete úryvků z projektu, který do školy vypracovává právě Aubrey a týkají se romantických filmů a klišé v nich. Takže vás vítá klišé, které šikovně Aubrey hodnotí a svým způsobem jím pohrdá. 

Devatenáctiletá Aubrey to nemá jednoduché. Její rodiče se rozvedli. Otec má novou rodinu a matka se potácí v marastu od alkoholu k veselé náladě. Aubreyin bratr je na vysoké škole a vůbec své sestře nepomáhá, spíš jí ještě vyčte, že má svůj vlastní život a málo se stará o matku. Ke všemu se Aubrey vzpamatovává z rozchodu. Kluk, kterého milovala, se s ní týden po jejím poprvé, rozešel a našel si jinou. Pro Aubrey to byla taková rána, že se tomu nedokázala postavit. Odešla tak z dramatického kroužku, který ji moc bavil a nedokázala se o tom bavit ani se svými třemi kamarádkami. Namísto toho se raději baví s přímým a občas až velmi upřímným kamarádem Leroyem a věnuje se brigádě v kině, kterou si sehnala, aby přišla k penězům i jiným myšlenkám. Jak vidíte, Aubrey prožívá složité období... ale nepodléhá tomu a tak to nepadá ani na vás. 

Čtení je dynamické, ale s ohledem na to, že autorka v něm nadhazuje zajímavé otázky a postřehy se čte pomaleji, pokud se nad tím zamýšlíte. Já mám takové vějičky k zamyšlení velmi ráda, takže s autorkou spolupracují a zamýšlím se, polemizuju s ní a přemýšlím nejen nad klišé, ale také nad složitostmi života. Láska, jak podotýká Aubrey, prostě není jenom nádherná a všechna ta filmová klišé v realitě nemají, co dělat. To všechno jí dokázal nejen rozvod rodičů, ale také Milo, který se na ni prostě vykašlal. 

Je s ní něco špatně, když si své poprvé neužila? Autorčin další hodnotný podnět k zamyšlení může pomoci mladým dívkám si uvědomit, že láska a intimnosti opravdu nejsou jako v romantických filmech nebo knihách a realita je opravdu jiná. To ale neznamená, že je s nimi neco špatně. Už s ohledem na tohle téma, které autorka bravurně ztvárnila, knihu cílovým čtenářkám doporučuji, protože to spoustě dospívajícím dívkám může pomoci. 

Odkloňme se ale od hodnotných námětů, které autorka předestírá, a zaměřme se také na romantickou linii. Ta nepostrádá vzrušení, jiskření a ani zábavu, protože Harry je opravdu zajímavý hrdina. Je to ten typ okouzlujícího záporáka, který holky střídá jako ponožky, dokáže si ženy úsměvem omotat kolem prstu a má nepopiratelné charisma. Je okouzlující, zábavný a tak nějak nad věcí. Dokonce má zajímavé zájmy, nejen kouření marihuany, ale také je filmař, takže nahlédnete trochu do herectví. 

Jelikož se kniha už názvem dotýká filmů, tak se můžete těšit na množství filmové inspirace, představení těch nejklasičtějších klišé a dokonce můžete polemizovat nad tím nejlepším filmovým polibkem. V závěru je dokonce seznam deseti filmů s nejlepšími romantickými polibky, který H. Bourne vybrala. Autorka nedělá nic napůl, a tak plnohodnotně rozjíždí romantickou linii, představuje vám Aubreyin život a řešení jejích problémů, ale také její projekt, týkající se filmů. 

Pravda, závěr působí lehce kostrbatým dojmem, protože se tam přeskakuje a trochu se vše zamotává, ale H. Bourne se tak vyvarovala nadbytečné vatě. Závěr je reálný, pro někoho možná očekávaný a já jsem za něj byla víc než ráda, protože se mi to k příběhu hodilo. Jak tohle všechno může nakonec dopadnout a co všechno čtenářkám přinese? Rozhodně budete velmi mile překvapené a opět okouzlené. A abych nezapomněla, tak samozřejmě se autorka neodklání ani od tématu feminismu, i když je tu v menší roli, než jsme zvyklé. 

To se může stát ve filmu bych doporučila, stejně jako předešlé autorčiny knihy, všem, kteří chtějí hodnotnou young adultku. Kvalitní čtení s romantikou, které vás přiměje k zamyšlení, pobaví a uvede některá klišé i životní peripetie na pravou míru není jen pro cílové čtenářky, ale i pro starší, které si i tak mohou rozšířit obzory a skvěle se bavit. Užijte si čtení! 

Co na titul říká Chensie? Tak tohle bylo prostě perfektní čtení! Od autorky jsem ani nic jiného nečekala a nezklamala. Propojení všech témat bylo naprosto úžasné, navíc ty hodnotné části nemají chybu a jsou skvělým doplněním. K tomu ta jiskrná romance! Harry byl vážně okouzlující a Aubrey si mě získala hned na první stránce. Závěrečná čtvrtina byla trochu zvláštní a nejsem si jistá, jestli se mi pojetí líbilo, se závěrem jsem však spokojená. Všechna ta klišé a podněty k zamyšlení. Ano, takové young adult mám nejraději a nenechám si ujít. Pro dívky a ženy jsou autoričny knihy tím nejlepším, co jsem kdy měla možnost číst. 


Hvězda young adult literatury Holly Bourne v této navýsost zábavné a dojemné knize řeší, co je to opravdová láska. Audrey má „lásky“ plné zuby. Od chvíle, kdy se zhroutil vztah jejích rodičů, je její matka jako tělo bez duše. Audrey si najde brigádu v kině, aby nemusela sedět doma, a potká tam začínajícího filmaře Harryho. Nikdo nečeká, že se do sebe tak rychle a tak bezhlavě zamilují. Nebude to ale snadné, protože skutečná láska není jako ta ve filmech... Jejich love story neobsahuje scénu s líbáním ve sněhové vánici nebo zběsilý úprk chodbami letiště. Zato je v ní spousta zmatku a bolesti, ale také naděje a úžasu. A platí v ní úplný zákaz laciných klišé!

Nakladatelství: Slovart - #Booklab
Rok vydání: 2020
Žánr: New adult
Počet stran: 400
Vazba: brožovaná s chlopněmi

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.