Recenze: VÍTR VE DVEŘÍCH (Madeleine L´Engle)

Sci-fi pro děti a mládež


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - Booklab
Slovart na Fb

Chci zakoupit druhý díl série Struny času - Vítr ve dveřích!


U nakladatelství Slovart - Booklab vychází neobvyklé sci-fi již zesnulé autorky Madeleine L´Engle, která se řadí mezi průkopnice tohoto žánru. Nedávno jsem vás informovala o prvním dílu s názvem V pasti času a nyní jsem se radostně vrhla na druhý.

Styl psaní je stejně jako předchozí díl příjemně čtivý, pln živé atmosféry. I v er-formě vás autorka dokáže velmi rychle a snadno vtáhnout do děje. Je znát, že dílo je cílené na malé i větší čtenáře, protože jazyk je nadlehčenější a popisy jemnější, ale to je právě kouzlem této série Struny času. Nepamatujete si druhý díl? Není to příliš potřeba. Jedná se totiž o zcela nové dobrodružství, na které Meg se svým malým a chytrým bratrem Charlesem Wallacem a kamarádem Calvinem vydává. 

Začalo to díky Charlesovi Wallacovi. To on je natolik bystrý, aby si všiml draků v zahradě a ačkoliv ho v nové škole čeká spousty povinností. Samozřejmě si to nemohl nechat pro sebe a musel to Meg říct. Její rodiče mají stále napilno a tak Meg nezbývá, než nakonec podlehnout lákavému dobrodružství...

Meg je již jistější a odvážnější. Jelikož se jedná o druhé dobrodružství, už tak trochu ví, co očekávat a to neznámé ji neděsí tak, jako kdysi. 

Charles Wallace je velmi okouzlující hrdina. Zvláštní a půvabný malý klučina, který je chytrý, má smysl pro humor a hlavně radar na neskutečná dobrodružství! 

Hrdinové jsou opět živí, reální i lehce pohádkoví, jak je jemně zkresluje sci-fi žánr. Autorce se tvořivě podařilo zobrazit přirozený a nepříliš výrazný vývoj, který náročnějčí čtenář předpokládá. 

Autorka se nezaměřila jen na sci-fi, podstatné jsou i mezilidské vztahy. Přečtete si o rodinných nesnázích i radostech zaneprázdněných rodičů, kteří však mají o své děti zájem a snaží se jim co nejvíce věnovat. Ztvárnila i nejednoduchý život Charlese Wallace, který je občas obětí šikany, kvůli tomu, že je zvláštní a ostatní jej těžko přijímají. 

Knihu opět obestírá nebezpečí, tajemno i napětí, protože se odehrává spousty zajímavých a adrenalinových situací, které děti ocení. Madeleine dokázala až bravurně popsat atmosféru, ať se dělo cokoliv. Od tajuplného lesa až po stres ve škole. Témata nejsou nijak povrchní, autorka šla do hloubky a zdůraznila vše potřebné, aby dosáhla kýženého efektu. Ani o překvapení nebude nouze, autorčina fantazie je naprosto fascinující a především ji umí skvěle propracovat a promyšleně ji použít v příběhu. Někomu může tohle nové dobrodružství připadat děsivější než to první, protože svým způsobem je tak silné, až ty pocity dokážou přepadnout i dospělého čtenáře. Emoce nejsou zbytečně výrazné, ale z románu je snadno vyčtete a dokáží vás pohltit, zejména v těch napínavějších částech, které jsou procítěné a působivé. 

Námět je zajímavý, snadno se stáčí z jednoho do druhého a než se nadějete, tak bojujete s něčím tak temným... ta temnota je udána spíše emocemi než děsuplnými popisy. Autorka zkrátka psát uměla a tohle se jí povedlo na sto procent. S nadsázkou lze v knize nalézt motivy Doctor Who, alespoň mně jej tento díl připomněl a bylo to milé i mrazivé zároveň. Pokud vás láká Doctor Who, pak od Slovart - Booklab mohu doporučit sérii, kterou dle námětu Patricka Nesse píší různí autoři - Jízda, Neuvěříte, co se stalo potom a Kamenný dům

Porovnání s prvním dílem je snadné. Kniha obsahuje stejné prvky, ale autorka se vydala zcela jiným směrem, který na mě osobně působí nápaditěji a zajímavěji. Stále se však drží svých zvyklostí, proto závěr některé čtenáře nepřekvapí, ačkoliv stojí za to. 

Vítr ve dveřích je určený pro mladé čtenáře žánru sci-fi. Věřím, že studenti základní školy v ní své zalíbení objeví a ocení její klady. 

Co na Vítr ve dveřích říká Chensie? Už dávno nepatřím mezi cílové čtenáře, takže ačkoliv mě kniha bavila a dokázala na mě zapůsobit, neocením ji tolik jako děti. Pro ty je stvořená a těm se , věřím, zalíbí. 


Knižní obálka: 
Je víc než působivá. Ilustrace, ač je odlišná, je vytvořená podobně jako kresba z prvního dílu a působí tak velmi autentickým a patřičným dojmem. Opravdu se k obsahu knih hodí a vyzdvihuje je. 




Anotace:
Rok poté, co jsme se rozloučili s hrdiny knihy V pasti času, začíná její pokračování. Meg Murryová se jednoho podzimního odpoledne vrátí ze školy a její malý bratr Charles Wallace, o kterého se poslední dobou pokouší jakási choroba, jí oznámí, že v zeleninové zahrádce viděl draky. Když se následující noci Meg, Charles a jejich kamarád Calvin vydají zahradu prozkoumat, setkají se tam s tajemným Učitelem. Ten jim vysvětlí, že domnělí draci jsou ve skutečnosti podivuhodní cherubíni, kteří spolu s ním přišli na pomoc vážně nemocnému Charlesovi – a zároveň i celému vesmíru. Meg, Charlese, Calvina i jejich nové spojence čeká další dobrodružná cesta a další bitva, v níž brání dobro proti zlu.  

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2018
Žánr: Pro děti a mládež, Sci-fi
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.