Recenze: AUTA, VLAKY, BAGRY TAKY (Hana Zobačová)


Ideální knížka pro nejmenší čtenáře



Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Portál


Z nakladatelství Portál jsem vám představovala už dva tituly, týkající se genetické metody čtení. Moje maminka je nej od autorky Evy Horákové a také Žil byl kdysi kdesi od Hany Zobačové. Spisovatelka se na českou literární scénu vrací již podruhé s publikací genetické metody čtení a věřím, že stejně jako poprvé, bude sklízet úspěch. 

Tentokrát, jak poznáváte podle ústředního tématu, kterým jsou motorizovaná vozidla, se publikace zalíbí převážně chlapcům. Ilustrátorka Vendula Hegerová pojala vzezření aut, vlaků a dalších strojů velmi hravě, takže působí jako z pohádky Bořek stavitel. Stroje tak mají tváře, správnou mimiku a snadno zapůsobí nejen na cílové prvňáčky. Kresby jsou barevné, někdy na celou stránku a jindy pouze část, ale objevují se na každé dvojstránce, aby dětem vykouzlily tu správnou atmosféru. 



Co je vlastně genetická metoda čtení? To v knize nenajdete, ale Wikipedia nabízí vysvětlení: 

Genetická metoda čtení označovaná též jako hlásková  spočívá v hláskování slov. Dítě nejprve „přehláskuje“ slovo, pak je teprve přečte dohromady. Spojuje tedy hlásky bez slabikování (s-l-o-v-o – slovo). Zjednodušeně řečeno, vychází se z intuitivního čtení po hláskách, které si osvojují už předškoláci.

Jak je vidno, tak pro začínající čtenáře je tento počin právě díky této metodě tím nejvhodnějším ke čtení. Obsahuje devět povídek, které se týkají různých motorizovaných strojů, s nimiž malí čtenáři zažijí různorodá dobrodružství. Autorka děti naláká skoro do celého světa, zobrazí různá prostředí a snadno zaujme jejich pozornost.


Písmo je jednoduchého a dobře čitelného fontu a navíc opravdu velké. Odhadem má cca centimetr, takže pro děti úplně to nejvhodnější. 

My ještě nemáme genetickou metodu vyzkoušenou. Můj nejstarší syn půjde do školy až příští rok, takže se neskutečně těším. Jako rodič, když předčítám, tak mi upřímně tohle čtivo leze na mozek, protože to není klasický styl, což je očekávané. Nedbejte ale na to, že se to nám dospělým tak špatně čte, ale mysleme na to, jak skvěle se bude počin číst dětem. Proto rozhodně doporučuju a už se těším, až vám budu moci líčit dojmy z prvního čtení mého malého školáčka! :)


Anotace: 
Potřebuje auto pět kol? A co se stane, když je loď moc rychlá? O čem sní vlak? Pohádky o autech, vlacích, letadlech, lodích a dokonce i jedné ponorce vychází ze zásad genetické metody výuky čtení. Pohádky jsou psány velkými tiskacími písmeny a jsou řazeny od příběhů jednodušších, jedno a dvojslabičných, až po pohádky náročnější, obsahující slova troj- a čtyřslabičná. Všechny příběhy nepřekračují svojí délkou možnosti malého čtenáře. Děti si je mohou bez problémů samy přečíst v rámci vyučovací hodiny nebo i doma před spaním.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: literatura pro děti
Počet stran: 72
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.