Recenze: OHEŇ MEZI NÁMI (Brittainy C. Cherry)

Dojemné drama plné napětí, lásky i emocí

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet
Chci zakoupit tento titul! 

Americká spisovatelka Brittainy C. Cherry se specializuje na dojemné až srdceryvné romány, dotýkající se závažných témat a romantické zápletky. Už jsem vám představovala její samostatný titul Eleanor & Grey, ale také postupně sérii Elementy. Nakladatelství Baronet vydalo již tři díly ze zamýšlených čtyř.

Vzduch, který dýchá je prvním dílem série. Zavedl nás do života Tristana a Elizabeth, kteří trpí ztrátou svých nejbližších. Spojuje je společná trýzeň, vyrovnávání se se ztrátou, přátelství a také něco víc, o čem ani jeden nemají potuchy... 

Třetím románem jsou Tiché vody, pojednávající o závažném tématu panických poruch a strachu o vlastní život. Co se stalo, že se Maggie takhle změnila? Její životní osud by měl být spojen s Brooksem, kterého čeká hvězdný směr, ovšem ona je rozděluje.

Jelikož jsem omylem sáhla namísto po druhém, po třetím dílu, zjistila jsem, že se romány dají číst na přeskáčku a tak teprve nyní vám předkládám informace o druhém románu s názvem Oheň mezi námi. 

Ten se opět dotýká vážných námětů, jakými jsou toxikomanie, chudoba, domácí násilí a další, které vás rozhodně udrží při čtení, pokud máte v oblibě srdceryvné tituly s romantickou zápletkou. 

V prologu se seznámíme s Loganem a Alyssou, kteří navážou pevné přátelství, ačkoliv jsou oba z různých sociálních vrstev. Alyssa až na problémy s otcem žije poměrně dobře, má své plány, finanční zázemí a možnost splnit si své sny. Oproti tomu Logan živoří v maličkém bytě, snaží se našetřit na nájem a přitom chodit do školy a starat se o svou matku, závislou na drogách. Jeho otec rozhodně nepomáhá, spíš je podporuje v závislostech a ničí je. Logan už nemá sílu bojovat, ale pomoci se mu snaží nejen jeho nejlepší kamarádka Alyssa, ale také nevlastní bratr Kellan. 

Vypravování je příznivě ze dvou úhlů pohledů, přestože větší část knihy zabírá úhel pohledu Logana. Ten má také co nabídnout, zatímco Alyssa mimo trápení s otcem je vlastně naprosto v pořádku, a tak autorka čerpá základy pro nostalgickou až depresivní atmosféru právě z Loganova života. Český překlad je opravdu povedený a máte-li v oblibě silná slova a efektivní scény, pak se máte nač těšit. 

Náročnější čtenáři mohou být na vážkách, co se týče silných dramatických okamžiků. Ty jsou opravdu na hranici účelovosti a někdy ji i překračují. Ne vše se vám tak musí zdát uvěřitelné, ale pokud takové tituly čtete často, přijdete si na své. Mně osobně přišlo, že B. C. Cherry někdy až příliš hraje na emoce a skutečně efektivně využívá trýzně svých postav, aby čtenáře zdrtila, nicméně vydařené charaktery její snahu o slzy hodně zachraňují. 

V tomto případě tedy hraje prim Logan, zatímco Alyssa je spíše upozaděná a nedozvíme se o ní tolik. Logan je skutečně úžasný mladík, který se snaží postarat o sebe i svou matku. Jeho charakter je okouzlující, i když má své špatné stránky - možná právě proto si své čtenáře tak získá. Podobně sympatický je i jeho nevlastní bratr Kellan. Vedlejších postav není přehršel, vlastně se děj dotýká jen Loganovi a Alyssyny rodiny či blízkých kamarádů. 

Samozřejmě nechybí ani romantická zápletka, která vás potěší intimními i dojemnými scénami. Vše začíná jako přátelství, ale vhodně se rozvíjí. Jelikož je seznámení ukázáno v prologu, další kapitoly už jsou posunuté o dva roky později, a to už mezi Alyssou a Loganem panuje pevné přátelství. Nebo i něco víc? 

Čím více čtete, tím více bezútěšné a dramatické čtení vás čeká. Pro někoho to bude naprosto úžasné, jestli máte podobné romány v oblibě. Autorka opravdu psát umí a dokáže ve vás probudit emoce. Navíc to drama je skutečně napínavé a tak titul nepostrádá tempo a přečten je raz dva. Můžete se na závěr těšit na sladký bonbónek v podobě epilogu, který má sílu zasáhnout na správném místě. 

Máte v oblibě dojemné romány? Závažná témata, která jsou vhodně rozvedená a vyvolají ve vás soucitné až smutné emoce? Chcete srdceryvnou romantiku? Pak určitě sáhněte po dílech B. C. Cherry, kterou lze považovat za Jojo Moyes romantických dojemných a oddechových knížek. 

Co na titul říkám já? První polovina se mi moc líbila a stačilo by mi to, ale bohužel pro mě autorka kula železo, dokud bylo žhavé a přidávala další a další dramata, která  čím víc jich bylo tím méně pro mě byla uvěřitelná. Zřejmě nejsem ten typ, který by tolik toužil po dramatických srdceryvných románech, ale líbí se mi její postavy, první poloviny knih a zajímavá promyšlenost, kterou do svých příběhů vkládá. Za mě by mohla ubrat a získala by si mě, ale musím uznat, že rozhodně psát umí. 


Anotace: 

Byl jednou jeden kluk, kterého jsem milovala.

Logan Francis Silverstone a já jsme byli úplné protiklady. Já jsem ráda tancovala, zatímco on mnohem radši jen klidně stál. On byl tichý, zatímco já jsem si neustále pouštěla pusu na špacír. On ze sebe stěží vymáčkl úsměv a já se odmítala mračit.

Té noci, kdy jsem uviděla temnotu, která v něm skutečně žila, jsem nedokázala odvrátit zrak.

Společně jsme byli zlomení, a přesto jako jeden celek. Nebyli jsme si souzeni, a přesto jsme chtěli být spolu. Byli jsme jako dvě hvězdy zářící na noční obloze, hledající lepší zítřky.

Až do toho dne, kdy jsem ho ztratila. Zahodil náš vztah jedním ukvapeným rozhodnutím – rozhodnutím, které navždy vše změnilo.

Byl jednou jeden kluk, kterého jsem milovala.

A na pár nádechů, pár šepotů, pár okamžiků jsem si myslela, že on mě taky miloval.


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2022

Žánr: Romány pro ženy

Ze série: Elementy 2. 

Počet stran: 359

Vazba: Pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.