Recenze: POŠKOZENÍ (Tijan)

Pokračování dramatické a napínavé romance


Chci zakoupit tento titul

Americká spisovatelka Tijan Meyer, píšící pod pseudonymem Tijan, má pěkně vzrušující, napínavé a lehce kontroverzní romány, které se motají kolem námětu mafie a podobně dramatických uskupení, kde nebezpečí hraje prim. 

Už jsem vám představila několik jejích děl, přičemž mně osobně oslnila Bennett Mafia: Zakázaná láska. I další tituly jsou však pořádně hot, stačí se podívat na dilogii Carter Reed – Vražedné pouto a Návrat do minulosti. Nyní přichází na českou literární scénu prostřednictvím nakladatelství Baronet další neuvěřitelná trilogie Zasvěcení. 

Nenechte se zmást. Název sice může připomínat fanouškům, tíhnoucím k fantasy, všelicos, ale opravdu se jedná o contemporary real, tedy reálný příběh ze současnosti. Samozřejmě řádně okořeněný! 

V prvním díle Zasvěcení nebylo nouze o dramata a překvapení, stejně tak o milostnou linii, kde velmi dobře fungovala chemie mezi hrdiny. 

V pokračování s názvem Poškození, jak už tušíte podle anotace, se bude v dramatických situacích pokračovat. Bailey, která je nebezpečná tím, co umí, už není sama. Získala nejen rodinu, ale i tajemného a drsného Kashe. 

Na přetřes však přichází nové problémy. Některé z nich anotace zmiňuje. Quinn čeká ve vazbě na soudní proces. Do popředí se dostává Calhoun a jeho smysl pro kalkul. Navíc je ve hře mnohem více nevypočitatelnosti, takže ani vy, ani Bailey netuší, komu vlastně může věřit a co ji čeká. Můžu říct, že to bude velmi napínavé a divoké. 

Na druhou stranu pro náročnější čtenáře je pokračování mnohem účelovější než první díl. Pokud opravdu nemáte rádi účelové situace, tak tento díl se vám nebude tolik líbit. Problém nastává, že už tak nějak očekáváte, že autorka nastrčí hrdiny, kteří dělají rozbroje, prakticky kdykoliv je to možné a nejvíce nevhodné. Vytváří umělé drama, díky čemuž má sice kniha spád, ale postrádá přirozenost. 

Milostná linie je pěkně vášnivá, jenže tak nějak můžete mít pocit, že si vlastně hrdinové ani nestačí nic říct nebo se nesnaží řešit trable, ale ženou je spíše pudy. Navíc pro někoho už to mezi nimi není tak vášnivé jako v prvním díle a můžou se opakující sexuální scény spíše zajídat. 

Dalším problémem se může stát přehršel postav, kdy se čtenář přestane orientovat. A to hlavně, pokud si plně nepamatuje první díl. Ke všemu přibydou i noví hrdinové, takže je, co dělat. 

Těšili jste se na tajemství? Ta jsou pořád ve hře, ovšem bohužel spíše přibývají, než by byla vysvětlená. To může trochu zamrzet, jelikož autorka stále napíná a vlastně přidává další a další případy, kdy toužíte konečně vše objevit a ono nic. 

Kniha je v tomto případě hodně záhadná, stejně jako první díl, ovšem také mnohem více matoucí, což se nemusí každému líbit. Některá témata autorka otevře, ale už se k nim nevrací, vypadá to, jako by se dostala do slepé uličky nebo naopak je bude vysvětlovat až ve třetím díle. Na rozdíl od prvního dílu se v této publikaci navíc opakuje schéma, kdy se něco děje, přijde milostná scéna a zas drama. Někomu může chybět nahodilost a vadit jistá přímočarost a opakující se zápletky. 

Řekla bych, že ačkoliv je titul stále pořádně hot, tak se autorce tolik nepovedla jako předchozí díl nebo naopak se snaží navnadit na velkolepé finále, ale ne tím nejlepším způsobem. Samozřejmě, pokud se vám líbil první díl, je tento #musthave! Bez znalosti předešlého románu se samozřejmě pokračování číst nedá, ale Tijan je zárukou správného napětí. 

Za mě se tento díl nepovedl tolik jako ten předešlý. Autorka se točila v kruhu, vařila z vody, jako by se jí nedařilo vytvořit kvalitní linii. Navíc se ukázaly nové postavy a všechno bylo o to zamotanější. Hodně mi vadila účelová stránka příběhu a chyběla mi přirozenost. Jako by Tijan psala příběh narychlo a nedala si s ním takovou práci. Spíš ve mně Poškození vyvolaly spoustu otázek než odpovědi, a přitom ten potenciál je ohromný, jenže nevyužitý. Tohle je spíše průměrné pokračování, což je škoda. Uvidíme, jak se spisovatelka předvede v dalším díle. 


Anotace a bližší informace na stránce knihy u Booxy




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.