Knižní výzva 2017: Trasa papírových otesánků (60 knih)

Knižní výzva se mě obvykle netýká, jelikož jsem v "depresi", když musím něco udělat a něčeho dosáhnout do určitého termínu. Ale pokud mám dostatečný rozlet a mohu překonávat hranice, všechno jde samo. Jsem závodník. Jsem hráč. Jsem vítěz. 

A tak mě napadlo, že namísto běžné výzvy vytvoříme s Wish pro sebe i pro vás takovou, která by byla více soutěžní. Podněcovala ke čtení a udělala z něj zábavnou věc. Můžete se hnát za cílem, nebo klidně zvolil volnější cestu a líně se vléct jako Wish šnek. Je to jenom na vás, jak si čtení přizpůsobíte. :o) 

Překonávejte jednotlivé úseky a za každý si vždy dopřejte zaslouženou odměnu, protože pak vás čtení bude o to víc bavit. :o) Z toho důvodu jsme si pro vás připravily Knižní výzvu 2017, která je vlastně takovou kreativní soutěží. Plněním zajímavých úkolů můžete získat knihu v hodnotě 300 ,- dle svého výběru! :o) Více v Meziřádková knižní výzva!




1. Zakletý zámek - Alena Vorlíčková

V publikaci se neobjevuje nic násilného nebo agresivního. Autorka své malé čtenáře seznamuje se světem, který byl dříve, když se ještě věřilo na čáry a kouzla, která se v ději objevují. Pohádky na motivy slovinských lidových písní mají vždy hodnotné pointy. Prosté zápletky dětem nezpůsobují žádné problémy s jejich pochopením a přesto v sobě skrývají dostatečné množství odpovědí na otázky, které si může vymyslet sám rodič anebo je dítko vyčte z tzv. Povídání po přečtení povídky. Skvělý způsob, jak rozšířit obzory nejen dětem, ale i rodičům, kterým už dochází tipy, jak ukázat svému dítku, že má vnímat text, který je vyprávěn nebo čten. Otázky jsou to nejlepší pro zvídavou dětskou mysl. 

2. Otvírání studánek - Miloslav Bureš

Nakladatelství Městská knihovna Polička vydalo titul s podporou nakladatelství Argo. Jako bonus má pro čtenáře nejen poetické a emotivní texty, ale také CD s nahrávkou dětského sboru Jitro. Titul je doplněný o netradiční a ke knize se naprosto hodící ilustrace Pavly Pavlíčkové.


 

3. Co mě čeká ve školce - Jiří Šandera

Každá povídka se týká něčeho jiného a ukazuje dětem, co všechno je důležité. Dokonce autor sepsal i příběhy podle ročních období, takže se dítě setká se školkou jak na jaře, tak i v létě, na podzim a v zimě. Vše je kreativně zpracované a rozhodně příběhy děti zaujmou. 

4. Od sebe K sobě - Jan Folný

Hodnotná stránka díla zůstává v tom, že autor se opravdu snaží poukázat na svět z pohledu homosexuálního muže. Jak to mezi nimi chodí a jakým způsobem se udržují/neudržují vztahy. Čtenář má také možnost zjistit, jak snadné/složité je začít žít v jiné zemi, kde si musí sehnat bydlení, práci i přátelé, aby nezešílel hlady a osaměním.


 

5. Dinosaurům v patách - Markéta Vítková

Kniha obsahuje osm kreativních příběhů, které se nějakým způsobem dotýkají dinosaurů. Vyprávění je lákavé, jednoduché a snadno čitelné pro malé i velké. Díky větším písmenům nemají děti problém si knihu přečíst samy a informovat vás o tom, co se právě odehrává v tom nejzajímavějším dobrodružství. 

6. Zpívající věže - Jitka Ládrová

Sbírka obsahuje nejen české, ale i slovenské příběhy, které já ovšem recenzovat a soudit nemohu, protože v tomto jazyce obvykle nečtu a některá slova jsou pro mě neznámá. Povídky jsem si však přečetla a mohu vám k nim i tak něco napsat a informovat vás. :o)


 

7. Světlo pulsaru - Aleš Pitzmos

Neskutečně napínavý příběh v sobě skrývá víc, než očekáváte. Nejenže je spojen s minulostí, kterou čtenář pomalu objevuje, ale také pozoruhodnými a dramatickými vizemi, díky kterým se hlavní hrdina i čtenář dozvídá různorodé informace. Žádná zmínka nepřijde vniveč, hrdinové jsou velmi šikovně propojení - z toho důvodu je vhodnější vychutnat si knihu bez odkládání (i když nevěřím, že by takhle napínavé čtivo dokázal někdo odložit). Válka s kolonisty je děsivá a to především proto, že nikomu nemůžete věřit...

8. Pád - Lauren Kate

Romantika je nadsazená, což někomu může vadit a jiný bude nadšený tím, jak silně Luce prožívá byť obyčejný pohled. Sice jsou tam na řešení zajímavější věci, než je právě zamilovanost. Kniha je čtivá, takže i přesto, že se děj motá pořád kolem toho jednoho a samého, vám ty tajuplné části nedovolí, abyste dílo jen tak odložili. Ačkoliv jsou v textu hluchá místa, není jich mnoho.


 

9. Tuhej tulipán - Jaromír Konečný

Tuhej tulipán osloví zejména teenagery, kteří rádi čtou detektivky nebo naopak s tímto žánrem chtějí začít. Pokud má zájem o oddechovou četbu i dospělý člověk, nevidím problém, proč by si ji nemohl přečíst. :o) 

10. Moje jméno je Nikdo - Kristen Orlando

Tato kniha je prvním dílem série Kronika Černých andělů. Jedná se také o první young adult thriller, které nakladatelství Mystery Press vydalo. Určitě je to krok správným směrem, protože neotřelých knih na knižní trhu nikdy není dost. Kristen Orlando v ČR prozatím vydala pouze tento příběh, ale jistě se můžete těšit i na další. :o)


 


Jak plním úkoly v Meziřádkové knižní výzvě? 


12. úkol - Vyber knižního hrdinu/hrdinku z 50 přečtených knih a napiš o něm/ní ódu... - Splněno! 

Ó sunaji, tvé nadání temné je zmarem, 
když ty připadáš si pouhým klamem, 
však tebe já na kolenou prosím snáz
- vezmi hřišnou mou duši, vždyť mě znáš. 

Ó sunaji ze světa, kde lidé bolestí žhnou,
potýkat budeš vždy se se svou samotou,
dokud na zemi jediná hříšná mysl bude
nevyjdeš z té temné a děsivé sluje. 

Ó sunaji, jak dokážeš překvapit a snít,
jak vábně mohou mým uším znít
melodie, které okrádají svět. 
Vždy  bereš a nic nevracíš zpět. 





13. úkol - 60. přečtená kniha vyblejsknutá s palcem hore. - Splněno! Instagram Svět mezi řádky









    Žádné komentáře:

    Okomentovat


    Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.