Recenze: CHCI TĚ (Jen Frederick)

Lehce kontroverzní milostná pohádka v mafiánském prostředí



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.


Chci zakoupit tento titul.



Určitě znáte literární duo Elle Kennedy a Jen Frederick, píšící pod pseudonymem Erin Watt, které se v zahraničí a samozřejmě i v české republice proslavilo romány Jediná maličkost (recenze), Něco skutečného (recenze) a sérii Royalovi - Papírová princezna (recenze), Prokletý princ (recenze), Palác lží (recenze), Padlý dědic (recenze) a Prohnilé království (recenze). 

Sama Jen Frederick však nevydává pouze se svou literární parťačkou, v zahraničí má množství románů pro ženy a dívky a v České republice debutuje prostřednictvím Baronetu se svým počinem Chci tě. Jedná se o netradiční, lehce kontroverzní námět s milostnou zápletkou v prostředí mafie a já vám o něm ráda povím více.



Nikoho nejspíš nepřekvapí, že vypravování se odehrává ze dvou úhlů pohledů  ústředních hrdinů. Momentálně je tento styl trendy a není nač si stěžovat, protože zobrazí myšlenky obou postav a snadno vtáhne do děje. Sloh Jen Frederick, když píše sama, se o něco liší. Je možná více pohádkový a jemnější, než v předchozích dílech a přitom se nevyhýbá věcně zobrazeným surovým až brutálním okamžikům. 

Dějová linie se motá kolem Bitsy a Leka. Tito dva se seznamují na ulici a dvanáctiletý Leko se pětileté holčičky chtě nechtě ujme. Nevědí přesně, kolik jim je let. Jako děti ulice, pocházející ze špatných rodin, to zkrátka netuší přesně. Zatímco pětiletá dívenka nezná ani své jméno, tak Leko už pracuje pro mafiány. Kvůli dívence, které začne říkat Bitsy, se stane jedním z nejhorších. Aby měl peníze a mohl je oba řádně zajistit, neštítí se takřka ničeho a získává si respekt. Zařídí Bitsy velmi slušný život, zatímco on sám vydělává krvavé peníze... 

Autorka šikovně shrnuje nejpodstatnější okamžiky jejich života. Od doby, kdy jim bylo pět a dvanáct postupuje skrze kapitoly na vyšší věk: sedm a dvanáct; deset a patnáct; třináct a osmnáct; čtrnáct a devatenáct; patnáct a dvacet a pokaždé ukáže, jak se Leko o mladičkou Bitsy stará a přitom postupuje v mafiánském žebříčku výše. V knize je to popsané obvykle odskoky o rok či více a tak se může orientace z počátku jevit trochu chaotičtěji, než ve skutečnosti je. Stačí si však zapamatovat věk a dopočítávat, abyste se snadno vyznali.


Kniha se dělí na dvě části, přičemž první se právě věnuje dospívání hrdinů a s ohledem na přeskakování let a krátké úseky se autorce nedaří představit vám charaktery. Takřka nic o nich nevíte a působí prostším dojmem, než byste u tak ceněné autorky očekávali. Samozřejmě je dějová linie doplněná o vedlejší hrdiny, ale ani ti nejsou vykresleni příliš uvěřitelně a živě. Ve druhé části, odehrávající se po čtyřech letech, tedy v době, kdy je Bitsy devatenáct a Lekovi třiadvacet se pohádkovost přiostřuje. Autorka se dopouští jistých klišé, které potěší romantické čtenářky, které touží po snovějším a méně realistickém podání. Zatímco Bitsy má po střední škole, tak Leko je jedním velkým otazníkem. Jak se mu daří? Stále pracuje pro nebezpečné muže v prostředí plném peněz, drog a prostituce? Ani čtenář a ani Bitsy netuší, jak na tom Leko je a tím je vše ještě sladší. 

Téma mafie je vážně vzrušující. Ačkoliv v knize onen prvek takto nazývaný přímo není, tak každý chápe, jaký k jakému riskantnímu podniku se Leko přidal a proč. Ačkoliv se Jen Frederick nesnaží cíleně šokovat, tak se ani v pohádkovém zobrazení nevyhýbá brutálnějším scénám. Právě ty dodávají románu peprnost a vzrušení, které v protikladu s pohádkovou milostnou zápletkou dokáže napětí znásobit. 

Těšíte se na žhavý románek, že ano? Také se jej dočkáte. Leko bojuje sám se sebou a Bitsy jasně ví, co chce. Ale není to jednoduché. Přece jen se o ni od pěti let staral a tak má milostná romance ten správný lehce kontroverzní nádech. V epilogu autorka zmiňuje dobu, kdy jsou Bitsy a Leko dospělí a žijí svůj vlastní život. Není to návnada na nový román, ve kterém bude tento pár vedlejšími hrdiny? 

Chci tě je vzrušujícím počinem, který potěší nenáročné čtenářky, toužící po nebezpečné a snové romanci. Autorka se drží na povrchu a nepouští se hlouběji, ani příliš nevykresluje charaktery hrdinů, proto předpokládám, že náročnější čtenáře a ty, toužící po reálnějším ztvárnění, příběh nenadchne. 

Co na titul říká Chensie? Téma je báječné, škoda jen, že zpracování autorka udělala ve volnějším stylu pro nenáročné. Pokud by šla více do hloubky a lépe vykreslila charaktery, věřím, že bych měla novou srdcovku. Takhle mě čtení bavilo, příjemná a méně tradiční jednohubka, ale víc mi to nedalo. 


Anotace: 
Bitsy: Je mi sice teprve devatenáct, ale moc dobře vím, co chci. Chci Leku Moorea. Je mi jedno, že se o mě staral od doby, kdy byl sám teprve malý kluk. Je mi jedno, že mě vychoval. Je mi jedno, že být s ním je prý špatný nápad. Vím, že k sobě patříme. Jen o tom musím přesvědčit i jeho.

Leka: Našel jsem ji v temné uličce. Kdybych si ji nevzal pod křídla, tu noc by zemřela – nebo by ji potkal ještě horší osud. Než jsem se nadál, stala se světlem v mém životě plném temnoty, přístavem ve světě plném nebezpečí a krve. Viděl jsem ji vyrůstat. Snažil se ji naučit, co je správné a co není. Teď je dospělá a já cítím něco, co by slušný muž cítit neměl. Na druhou stranu… nikdy jsem o sobě netvrdil, že jsem slušný člověk. Možná moji duši ale spasí, když tu dívku uchráním před tím největším zlem – před sebou.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2020
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.