Recenze: HŘÍŠNÍK (J. R. Ward)

Náramný Synův příběh



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.

Chci zakoupit tento titul.


Americká spisovatelka Jessica Bird, spíše známá pod pseudonymem J. R. Ward se převážně věnuje fantasy tvorbě, tedy paranormal romancím - Padlí andělé, Odkaz černé dýky a Bratrstvo černé dýky. Brzy se budeme moci těšit i na nový spin-off BCD Vězeňský tábor. Mimo fantasy ale píše i romány pro ženy z reálného prostředí - Králové bourbonu, Nezapomenutelná či hasičská série Firefighter. Její díla vždy spojuje propracovaný styl, promyšlenost a vzrušující vášeň. 

Jestli jste fanoušky série Bratrstvo černé dýky, tak je jasné, že se Hříšník brzy objeví ve vaší knihovničce nebo jej dokonce máte doma a přečtený. Proč pokračovat ve čtení série nebo dokonce teprve začít? 

Jak jsme zvyklé, tak po otevření knihy se před námi začne odehrávat vypravování v er-formě, které je propracované a nadchne i náročnější čtenářky. Má působivé obraty a přirovnání, je čtivé a nepostrádá emoce či myšlenky. Autorka má ohledně BCD vyhraněný styl psaní a také používá slova, která jsme si oblíbili, jako třeba náramný prevít, apod. 

Příběh se opět odehrává v Caldwallu, ale prostřednictvím vzpomínek ústředního hrdiny Syna se taktéž vracíme do Staré země a zažíváme jeho marast dospívání. Neměl to lehké. Tento charakter se nám představoval už v minulém díle a až nyní se nám plně otevírá se vším všudy. 

Syn je zajímavá postava, která vám může připomínat tak trochu Zsadista. Je to nebojácný bojovník. Až chorobně se oddává zabíjení a to nejen pro Bratrstvo, ale má i své vedlejšáky, které jej uspokojují. 

Josephine neboli Jo je novinářka tělem i duší, jak jsme mohli poznat v předešlých dílech. Co nás k ní táhne? Její neoblomnost a touha odhalit tajemství. Toho se jí nakonec dostane při nebezpečném pátrání, ale zcela jinak, než čekala. 

Další dějová linie se stáčí k Butchovi a Vishousovi, kteří jsou pro válku velmi podstatní. Překvapením je postava hrdinky Devin, kterou znáte ze série Padlých andělů. Ta se rozhodla zamotat kartami. Je to nápadité, a jelikož jsou Padlí andělé a Bratrstvo černé dýky propojení svými světy, tak to působí uvěřitelně. 

Milostná romance není tím nejpodstatnějším. Vrcholí válka a Syn spolu s Jo prožívají svá vlastní muka a možná právě to je spojí. Čeká vás láska s obtížemi, přesně taková, jak ji v podání Wardové máme nejraději. 

Konec působí urychlenějším dojmem. Můžete se těšit na velké finále, a také několik velmi kladných dozvuků. Musím uznat, že se nám dostane i víc humorných scén, které vážně potěší. 

Životní etapu Jo a Syna určitě nesmí žádný fanoušek BCD nechat nepřečtenou. A pokud vás teprve láká přečíst sí celou sérii Bratrstva černé dýky, tak rozhodně mohu doporučit. Za mě nejlepší paranormal romance s upíry, která na českém knižním trhu vyšla. 

BCD je můj top, ale poslední dobou se mi zdá, že se autorce trochu opakují zavedené charaktery a Syn mi v něčem připomínal Zsadista. Možná by to chtělo nějakou obměnu, jako by autorka jela v zajetých kolejích. Nicméně pořád mají hrdinové, co nabídnout a moc jim fandím. Devinu jsem neviděla ráda, a to extempore, které předvedla, se mi prostě nezdá. Konec byl za mě dost unáhlený a ty kladné dozvuky... to bylo roztomilé, i když trochu patos. Ale hoďme to za hlavu. Byla to úžasná jízda! A těším se na další. 


Anotace: 

Syn drží před Bratrstvem černé dýky v tajnosti svou vedlejší profesi žoldáka. Když přijme další zakázku, nejenže se jeho kroky zkříží s novým nepřítelem upíří rasy, ale také s míšenkou, které hrozí smrt během přeměny. Jo Earlyová nemá zdání, jaká je její skutečná přirozenost, a když se ze tmy vynoří záhadný muž, je na vážkách mezi vzájemnou erotickou přitažlivostí a pocitem, že se děje něco moc špatného.

Osud vybral Butche O’Neala do role Dhestroyera, toho, kdo naplní proroctví, jež předvídá konec Omegy. Jak válka s Vyhlazovací společností vrcholí, Butch nalézá nečekaného spojence v Synovi. Ale může k němu mít důvěru – nebo představuje válečník se špatnou minulostí smrtelně nebezpečnou komplikaci?

Čas dochází, Jo se ocitá v boji a musí nastoupit po boku Syna a Bratrstva proti opravdovému zlu. Nakonec zvítězí pravá láska… nebo se proroctví od začátku mýlilo?


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2021

Žánr: Paranormal romance, Fantasy, Horor

Ze série: Bratrstvo černé dýky 18. 

Počet stran: 520

Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.