Knižní shrnutí 2018 - Duben

Ačkoliv to vypadá, že čtu jen recenzní výtisky, tak to není pravda. Na skladu mám spousty recenzí knih, které čtu na vlastní pěst. Bohužel není čas a někdy ani prostor, abych je mohla vydat. V plánu je však mám a pokud nás sledujete na Instagramu Světa Mezi Řádky, tak dobře tušíte, v jakém knižním světě se v danou chvíli nacházím... 

Za tento měsíc se mi podařilo prožít Naslouchače a Faju Petry Stehlíkové, sérii jsem doslova vdechla a nemůžu se dočkat třetího dílu. Natolik mě autorka zaujala, že jsem si zakoupila i její román Sněhurky jablka nebaští a toužím zakoupit i předešlá díla, která už bohužel nejsou k sehnání. Mimo nich jsem si také pročetla předskokanskou sérii WAGs s názvem Him a Us, ve které se čtenář seznamuje s Wesmie. I ty mám zrecenzované a můžete se těšit na dodatečné recenze.




Na články si na Světě Mezi Řádky moc nehraju, není čas. Ty si ode mě přečtete spíše na projektu Podpora českých autorů, kde právě probíhá série s názvem Kam za sci-fi a fantasy. Jakmile série skončí, mám pro vás připravený další cyklus týkající se tentokráte pseudonymů na české literární scéně. Ve Světě Mezi Řádky se proto musíme spokojit pouze s článkem Knižní shrnutí - Březen, které vyšlo jako jedno z mála společně s Recenzními výtisky 2018 - Březen, my z knih nevylezem! Jelikož se mi moc nechtějí psát články o tom, co jsem si pořídila, tak jsem se rozhodla pro čtvrtletní shrnutí. Rekapitulaci nákupů i výměn za tři měsíce naleznete v článku Lovec knih I. Leden - Březen.

  

Prvním titulem měsíce dubna je poučná publikace se zajímavými fakty o České republice. PO STOPÁCH STOLETÉ DÁMY je dílo, které prakticky oslavuje sto let od vzniku naší země. Nakladatelství Portál je takovými kvalitními a zábavně naučnými knihami pověstné. Publikace je spíše pro děti a mládež, ale počte si klidně i dospělý čtenář.



SLOVO, SLŮVKO, SLOVÍČKO, HONEM POBĚŽ, PÍSNIČKO je druhá publikace, kterou jsem v dubnu zrecenzovala. Jedná se o titul české autorky Mileny Klimentové, která jej vydala u nakladatelství Portál. Je to významný pomocník pro rodiče i pedagogy mateřských škol.




Nakladatelství Jiří Šandera, ve kterém vydává především spisovatel Jiří Šandera, specializuje se především na knihy pro děti. Tentokrát jsem vám jako třetí titul přednesla knižní tip na dětskou knihu POVEDENÁ DVOJKA: BAMBALANDA A ŠTRUNTALANDA. Už podle názvu víte, že se jedná o druhý díl, ve kterém excelují dva zábavní a šikovní domácí skřítkové. Autor dokáže skvěle vykreslit atmosféru a doslova se ponořit do dětského světa, takže jeho díla působí autenticky a povzbudí dětskou představivost.




Z young adultky V PASTI ČASU jsem byla překvapená, ale také trochu nesvá, jelikož už nejsem cílová čtenářka. Díky tomu na mě příběh nezapůsobil tak, jak by měl. Což je škoda, číst ho ve věku patnácti let, byla bych nejspíš uchvácená. I tak knihu hodnotím kladně. Již nežijící autorka Madeleine L´Engle si se sci-fi dokázala bravurně pohrát a představit vám příběh, v němž není nouze o nápaditost.




Stejně jako předchozí dílo, tak i toto vyšlo u nakladatelství Slovart. Pokračování série Class na náměty Patricka Nesse bylo o něco horší, než první díl. Autor nasadil laťku vysoko a James Goss se k ní pokoušel přiblížit, ale unáhleným závěrem a nedostatkem promyšlenosti se mu to bohužel nepodařilo. Jeho humor byl ovšem prvotřídní, pokud máte v oblibě drsnější a ostrou verzi zábavy. NEUVĚŘÍTE, CO SE STALO POTOM je tedy čtvrtou knihou, kterou jsem vám v dubnu představila.


Za páté mě dostal na lopatky reading copy, který jsem od Euromedia vůbec neočekávala. O to překvapivější bylo mé první setkání s Johnem Greenem. JEDNA ŽELVA ZA DRUHOU byla fascinující young adultka, má v sobě nepopiratelné kouzlo a osobitost. Pravda, byla natolik fascinující, až se mi chvílemi dělalo i mdlo - což je jen důkaz, jak silně dokázala zapůsobit. Tento hodnotný román si mě získal na celé čáře, ačkoliv neočekávaně. Anotaci by si zasloužil mnohem lepší, ta mu trochu křivdí a zrovna dvakrát mě nenavnadila.



Jako šestý a sedmý titul Světa Mezi Řádky byly dvě pohádkové knížky pro děti, které mi v rámci spolupráce zaslalo nakladatelství Nava. Brožovaných knížeček bylo dokonce šest a postupně je za ty dva měsíce recenzuji. V dubnu jsem vám nabídla LUCKA, NEJMENŠÍ ŠTĚNĚ a O BÍLÉM KOCOURKOVI, které napsala zahraniční spisovatelka, specializující se na knihy pro děti, Holly Webb.



Osmým titulem byla doslova virtuální jízda! Jak film READY PLAYER ONE, tak i román byl naprosto skvělý a nemůžu si je vynachválit. Námět i zpracování je skvělé, ačkoliv samozřejmě... kniha je mnohem obsáhlejší a detailnější, zatímco filmová verze byla opět lehce pozměněná a ořezaná o zajímavé okamžiky. Rozhodně doporučuji knižní zpracování přečíst jako první, abyste se nepřišli o překvapení a tajemství. 

PODĚLANÝM NAVRCH od Becky Albertalli bylo zklamáním. Stejně jako u předešlého autorčina díla jsem očekávala něco, co na mě zapůsobí stejně jako její debut Probuzení Simona Spiera. Ale bohužel se jí nepodařilo udržet laťku a příběh překonat. Simon stále vede a dokonce vychází u Euromedia s filmovou obálkou - kdo se těší na film? Já si ho určitě nenechám ujít!




Poslední recenzní výtisky od nakladatelství Nava byly dva díly ze série MOJE NEZBEDNÉ ŠTĚNĚ, které opět vydala Holly Webb. Pokud počítáte se mnou, tak se jedná o tituly číslo deset a jedenáct. Musím uznat, že všechny knihy byly velmi krásně ilustrované a dětský čtenář si v nenásilném dobrodružství přijde na své. 


Dvanáctou a poslední knihou měsíce byla novinka z Baronetu s názvem FANDOM. Debut Anny Day, který mě opravdu překvapil. Těšila jsem se na nebezpečné a napínavé dobrodružství, kterého se mi dostalo. Slibná anotace splnila vše, co slibovala a já byla mnohdy příjemně překvapená a převezená tím, jak autorka námět působivě zpracovala. Odpočinkovka, která má co nabídnout, zaujme především čtenářky fantastiky, i když se román pohybuje na pomezí reality. 


Dubnové klání dopadlo subjektivně takto: 

Zklamání měsíce - Podělaným navrch
Nejdrsnější kniha měsíce - Neuvěříte, co se stalo potom
Nejšílenější kniha měsíce - Jedna želva za druhou
Nejromantičtější kniha měsíce - Fandom
Nejpovedenější knižní obálka - Podělaným navrch
Nejoriginálnější příběh - Ready Player One
Top Duben - Fandom


Bonusová soutěž


O jaký titul se soutěží? 
  • Jedná se o novelu, která vyšla v roce 2016 u nakladatelství Portál.
  • Má 104 stran a 16 kapitol včetně doslovu.

Napište mi do komentáře pod článek (připiš na sebe kontakt) nebo cílový příspěvek na FB Svět Mezi Řádky odpověď na otázku: 

Jaký zahraniční autor by si podle vás zasloužil větší pozornost čtenářů, jelikož je v pozadí, zatímco viditelnější jsou knihy, kterých se dostává marketingové podpory? 

Podmínky soutěže: 
* Soutěž trvá od 08. 05. 2018 do 10. 05. 2018.
* Soutěž je pouze pro čtenáře s doručovací adresou v ČR.
* Soutěž sponzoruje Svět Mezi Řádky.
* Losování proběhne pomocí online generátoru náhodných čísel.
* Pokud se výherce o výhru do 72 hodin nepřihlásí, budeme losovat znovu.


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.